BiH

Kako zaraditi na osobama sa invaliditetom? Znaju u SDA

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom odavno je postao mjesto za izvlačenje budžetskog novca kroz odabrane firme, usko povezane sa političkim partijama.

FOTO: SDA
FOTO: SDA

Princip je jednostavan. Članovi porodice, supružnici, prijatelji, osnuju firmu. Prijave se na javne pozive Fonda i uz malu pomoć stranačkih kadrova i kolega zaposlenih u Fondu dospiju na listu firmi koje se redovno finansiraju budžetskim novcem.

Osobe sa invaliditetom, samo formalno, su zaposlene u navedenim firmama, piše Žurnal.

Posljednji primjer izuzetnog napretka firme koja zapošljava osobe sa invaliditetom a finansira se poticajima Fonda jeste firma Pomelo iz Sarajeva.

Firma Pomelo iz osnovana je u decembru 2017. godine i bavi se proizvodnjom mliječnih proizvoda. Osnivačica i direktorica ove firme je Nihada Šurković supruga Miralema Šurkovića, podpredsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Osim Šurković, osnivač firme Pomelo je i Poljoprivredna zadruga Eko-behar iz Sarajeva. Osnivači ove zadruge su Nihada i Faruk Šurković, Asja Rustemović, Murisa Hasović i Jasmin Džeferović.

Od 2019. godine do danas ova firma dobila je više od 645 hiljada maraka poticaja od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Početkom novembra ove godine firma Pomelo dobila je od Fonda 51.266 KM za finansiranje programa za razvoj privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica. Osim toga ova firma dobila je 45.500 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Fond je i ranije bio darežljiv prema ovoj firmi pa su tako u maju ove godine dobili 25.945,95 KM za “finansiranje programa za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom u privrednim društvima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnim radionicama”. Osim toga dobili su i 46.150 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Pročitajte još

I prošle godine firma Pomelo dobila je poticaje Fonda. U aprilu 27.893 KM za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom i 62.100 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom. U oktobru 49.881 poticaja te 63.000 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Novca je bilo i u 2020. godini. U aprilu 25.956 KM, u novembru 27.910 KM poticaja te 220.500 KM novčanog stimulansa!

Ni Poljoprivredna zadruga Eko-behar, osnivač firme Pomelo nije ostala bez budžetskog novca. U maju ove godine našli su se na listi firmi kojima će Ministarstva za boračka pitanja KS “sufinansirat održavanje postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama sa područja KS” .