Kultura

5. Sarajevo Fest: "Raznolikost tjelesnih mogućnosti"

Ovogodišnj 5. Sarajevo Fest, u petak, 1. decembra, s početkom u 10:00 sati, na Maloj sceni Pozorišta mladih Sarajevo, donosi radionicu „Raznolikost tjelesnih mogućnosti“, a koju će voditi Larisa Lipovac, koreografkinja i direktorica Plesnog centra Tala iz Zagreba.

FOTO:
FOTO:

-Kroz radionicu ćemo se bolje upoznati sa vlastitim tijelom, njegovim zadatostima, prednostima i limitacijama, različitostima i posebnostima koje nosimo. Radit ćemo sa memorijom i arhivom tijela te dokumentiranjem istog, rekla je Larisa Lipovac, voditeljica radionice.

Larisa Lipovac
FOTO: LARISA LIPOVAC/SARAJEVO FEST

Larisa Lipovac, koreografkinja i direktorica Plesnog centra Tala, producira, organizira i inicira mnoge plesne projekte i kontinuirano sudjeluje u svim aktivnostima hrvatske nezavisne plesne scene. Djeluje kao plesačica, koreografkinja, plesna pedagoginja i redateljica, te osmišljava kreativne koncepte za različite saradnike, organizacije i projekte. Pokrenula je i vodi novi rezidencijalno-izvedbeni prostor – Prostor za ples, umjetnost i zabavu @TALA PLE(j)S.

Radionica se realizira u sklopu međunarodnog teatarskog projekta „Svijet mogućnosti“ kojeg producira East West Centar, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Grad teatra Budva i Plesni centar Tala Zagreb, a čije premijerno izvođenje očekujemo u aprilu 2024. u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad. Nakon premijere u Novom Sadu, predstava će biti premijerno izvedena u Sarajevu tokom 6. Sarajevo Festa, a potom u Zagrebu i Budvi u sklopu festivala Grad teatra Budva.

FOTO: SARAJEVO FEST
FOTO: SARAJEVO FEST
FOTO: SARAJEVO FEST
FOTO: SARAJEVO FEST
FOTO: SARAJEVO FEST
FOTO: SARAJEVO FEST

Radionica se održava u sklopu projekta Enabled Theatre/Svijet mogućnosti kojeg podržavaKreativna Evropa.

“Svijet mogućnosti/Enabled Theatre“ je regionalni umjetnički projekat koji ima za cilj većuinkluziju u umjetnosti na zapadnom Balkanu. Više informacija o projektu možete pronaći nawww.enabledtheatre.com.

Podsjećamo publiku da će u sklopu Sarajevo Festa 2023, u petak 1. decembra sa početkom u 20:00 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra, ansambl pozorišta „Kostolanji Deže“ izvestipredstavu „Poetika ćutanja“ u režiji Andraša Urbana.

Ulaznice za predstavu moguće je rezervisati putem e-maila [email protected], te kupiti na blagajni SARTR-a, po cijeni od 15 KM, svakim radnim danom od 10:00 do 16:00, a na dan predstave od 18:00 sati.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, Grada Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo, a realizira se u saradnji sa Evropskom festivalskom asocijacijom, Visegrad Fund i Kreativnom Evropom. Partneri projekta su: Kamerni teatar 55, SARTR i Mozaik Startup Studio.

Prihvati notifikacije