BiH

Krišto: Neupitna je opredjeljenost predstavnika svih institucija i vlasti u BiH za evropski put

Krišto je naglasila da je razgovarano i o implementaciji Plana EU za zapadni Balkan i da su od Evropske komisije dobili prijedlog sredstava za BiH u iznosu 1,8 milijardi eura.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izjavila je da je na današnjem trećem Političkom forumu na visokom nivou o evropskim integracijama BiH u Sarajevu da je iskazana neupitna opredieljenost predstavnika svih institucija i vlasti u BiH kad je u pitanju evropski put i rad na preostalim reformama.

Nakon foruma kojim su kopredsjedavali Krišto i evropski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH istakla je da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom na neki način i ograničena i tiče se ispunjavanja i preostalih obaveza koje smo dužni ispuniti.

Dodala je da su bh. institucije u ispunjavanju tih reformi imale na dnevnom redu i Izborni zakon BiH, Zakon o sudu BiH i mnoge druge zakone ali su došli u jednu situaciju koja je izazvana od strane OHR-a nametanjem Izbornog zakona BiH koji je na neki način doveo u pitanje funkcionisanje parlamentarne većine na nivou BiH i donošenje odluka kroz institucije. Želim reći kako je naše opredeljenje da svi zajedno moramo naći način da izađemo iz ove situacije i nastavimo provoditi preostale reforme, te da ne smijemo dozvoliti da dođe do zastoja – istakla je Krišto.

Pročitajte još

Navela je da moraju jasno pokazati da su spremni da se međusobno uvažavaju i da kroz uvažavanje ustavne strukture i ustavnih nadležnosti koordinacijskog mehanizma da donose odluke koje je EU stavila pred njih.

Krišto je naglasila da je razgovarano i o implementaciji Plana EU za zapadni Balkan i da su od Evropske komisije dobili prijedlog sredstava za Bosnu i Hercegovinu u iznosu 1,8 milijardi eura, te da je potrebno ispuniti pretpostavke kako bismo implementirali prvu tranšu već u ovom mjesecu.

Pojasnila je da je za to nužno donošenje Zakona o budžetu institucija BiH i da u što skorijem roku treba sačiniti prijedlog zakona i dostaviti ga Vijeću ministara kako bi ga uputili Predsjedništvu BiH.

Krišto je izrazila zadovoljstvo što su na današnjem sastanku imali konstruktivan i otvoren razgovor uz napominjanje da su svjesni da postoje određeni izazovi ali da uz izgradnju povjerenja, međusobnog dijaloga i kroz donošenje odluka u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine možemo i trebamo se kretati naprijed. Još jednom želim reći da ću i dalje biti otvorena i da ću biti poveznica između institucija i svih nivoa vlasti kako bi učinili sve da tamo gdje postoji određeni problem nudimo rješenja a ne da pravimo još veći problem – poručila je Krišto.

Na forumu su učestvovali zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, članovi Kolegija i predsjedavajući klubova zastupnika i delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, premijeri entiteta te deset kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.