Sarajevo

Šteta nakon formiranja nove Vlade KS: "U fokusu su nam bili i ostat će građani"

Skupština Kantona Sarajevo izglasala je večeras novu Vladu. Među starim/novim ministrima je i Adnan Šteta koji će biti i dalje glavni za resor saobraćaja u KS.

razbijeni trolejbusi
FOTO: BOSNAINFO

Nakon ponovnog imenovanja, oglasio se na Facebooku poručivši:

“U fokusu su nam bili i ostat će građani i kvalitetni projekti. Nastavljamo dalje.

“Rezultat mora biti vidljiv ako interes građana, potrebe svakog od nas ko živi u našem kantonu stavimo u fokus rada. Prvi put kad sam preuzeo funkciju ministra saobraćaja – napravili smo prvi i za mene najvažniji korak – pitali smo građane šta žele, šta mora i može biti bolje. Za novac građana – građani moraju dobiti ono što im treba. Godine prolaze, a često zaboravljamo kako je bilo ranije, da li se nešto promijenilo, što je normalno. Međutim, dužan sam reći šta je urađeno i kakve smo pomake napravili”, rekao je Šteta.

Imenovana nova Vlada KS: Ovo su imena

Potom naveo šta je sve urađeno tokom njegovog mandata:

“- Prije par godina nismo mogli koristiti kupone kod oba prevoznika, sada je to moguće. Đacima i studentima, kao i penzionerima sa minimalnom penzijom omogućen je besplatan javni prevoz. Prvi smo u Europi koji smo to omogućili.

– 40 minibuskih i autobuskih linija vraćeno je u redovan sistem javnog prevoza. Godinama nisu saobraćale.

– Počeo je saobraćati voz do Ilijaša i do Pazarića, i samo na te dvije linije činimo 35% od ukupnog broja putnika u Federaciji. Nastavit ćemo saradnju sa Željeznicama FBiH i učiniti sve da je unaprijedimo.

– Pokrenuli smo velike, historijske projekte, koje će služiti i nama i generacijama koje dolaze.

– Potpuno smo rekonstruisali tramvajsku prugu od Ilidže do Marijin dvora nakon 60 godina. Nabavili 25 novih trolejbusa, a sljedećeg mjeseca nam stiže prvi od 15 novih tramvaja. Nakon decenija priče o tom projektu, počela je gradnja pruge do Hrasnice.

– Veliki broj projekata cestovne infrastrukture smo završili i pokrenuli u periodu od kada sam ministar do danas – preko 100 kilometara saobraćajnica u svim općinama. Svaka nam je jednako bitna. Spajamo Autoput i IX transverzalu, gradimo tunel Kobilja Glava”.

“Ono što nas je zateklo u GRAS-u pokušavamo kroz razne programe promijeniti na bolje. Do sada smo uplatili 52 miliona za tužbe radnika prema preduzeću i uspjeli izmiriti sve godinama zanemarivane obaveze za penzionisanje 236 radnika. Mnogo posla je urađeno, mnogo nas toga i čeka.Sljedeće sedmice potpisujemo ugovor za radove za trolejbusku mrežu do Vogošće. Planiramo nabavku dodatnih tramvaja, trolejbusa, kao i nabavku minibuseva, autobusa i zglobnih autobusa. Planiramo i velike projekte obnove trolejbuskog i tramvajskog depoa na postojećim lokacijama.

Redefinisat ćemo mrežu linija javnog prevoza i radnog vremena javnog prevoza u Kantonu Sarajevo. Očekuje nas i uređenje terminala i svih stajališta. Adaptivno upravljanje saobraćajem će uveliko poboljšati funkcionalnost saobraćaja i kretanja učesnika u saobraćaju.

Hvala svim građanima na svim prijedlozima, zastupnicima na pitanjima i inicijativama i pohvalama za moj i rad našeg Ministarstva. Kao i do sada, uvijek ćemo sve ideje i prijedloge razmotriti i djelovati za najbolje interese svakog građana našeg kantona. Nastavljamo i dalje”, poručio je stari – novi ministar.