Život

Kenan nas vraća u prošlost: Grad u BiH dobio jedinstvenu aplikaciju

Dopustite da vas upoznamo sa AVEnture Gradiška, mobilnom aplikacijom koja je sada dostupna za preuzimanje na Google Play trgovini za Android uređaje.

FOTO: PRIVATNI ALBUM
FOTO: PRIVATNI ALBUM
Kenan Mahmutagić

Ova aplikacija je trenutno dostupna na Srpskom i Engleskom jeziku, a u njenom stvaranju je sudjelovao Kenan Mahmutagić iz Bosanske Gradiške, piše Ljudski.ba.

Sada možete zaroniti u prošlost Bosanske Gradiške putem ove aplikacije. Otkrijte znamenitosti nekadašnjeg Servicijuma u srcu Grada Bosanska Gradiška, preciznije rečeno, u gradskom parku.

Funkcionalnost aplikacije zahtijeva Wi-Fi ili mobilnu mrežu i aktiviranu GPS lokaciju. Kada se nalazite u Gradskom parku, otvorite aplikaciju i iskoristite tehnologiju proširene stvarnosti kako biste zavirili u prošlost i vidjeli kako je nekada izgledao Servcijum. Kroz tehnologiju proširene stvarnosti, možete čak zaigrati mobilnu igru vođeni kroz igru od strane likova Oktavijana i Pčelice, koji će vas voditi kroz sve korake.

Ako se zaputite ispred Kulturnog centra Bosanska Gradiška, dočekat će vas virtualni prikaz rimskog kamenoloma. A na prostoru Senjaka, možete doživjeti virtualnu Vila Rusticu u stvarnoj veličini.

Jedna od glavnih značajki aplikacije je mogućnost skeniranja QR kodova na totemima koji su postavljeni duž 4 biciklističke rute: Gradska AVEntura, Medena AVEntura, Zelena AVEntura i Gladijatorska AVEntura. Skeniranjem ovih QR kodova putem mobilne aplikacije AVEnture Gradiška, skupljate bodove i istovremeno dobivate zanimljive informacije o mjestima koja istražujete.

Osim toga, aplikacija pruža korisnicima biciklističku navigaciju za svaku od ruta – Gradsku, Medenu, Zelenu i Gladijatorsku AVEnturu. Navigacija jasno označava lokacije totema i biciklističke staze, olakšavajući vaše putovanje.

Pridružite nam se na drugom rimskom festivalu u Bosanskoj Gradišci koji će se održati 2. septembra u 12 časova u subotu, u Gradskom parku. Ovogodišnja tema festivala je antička moda, prilika da istražite rimski svijet i isprobate ovu inovativnu i zanimljivu mobilnu aplikaciju. AVEnture Gradiška vas poziva da zakoračite u prošlost na jedinstven način!”

*Ova mobilna aplikacija je kreirana uz finansijsku pomoć Evropske unije. Sadržaj mobilne aplikacije isključiva je odgovornost Grada Gradiške i ni pod kojim okolnostima se ne može smatrati da odražava stav Evropske unije i/ili programskih vlasti ADRION

Linkove za preuzimanje, te promotivni video aplikacije možete pronaći ispod:

Preuzmi AVEnture Gradiška aplikaciju putem Google Play trgovine:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.HoloScope.RoadsofHoneyandRomans

Pogledajte video AVEnture Gradiška aplikacije:

https://www.youtube.com/shorts/dC3wHFPf_Cg