Magazin

Ovo su najskuplji i najjeftiniji gradovi u Njemačkoj

Evo gdje je život sada posebno skup i jeftin.

četiri dana rada u njemačkoj
FOTO: PIXABAY

Prvi put nakon mnogo godina značajno su pale cijene kuća i stanova u Njemačkoj. Istovremeno, cijene kirije nikad nisu bile veće. To je rezultat procjene “Stiftung Warentesta”, koja se oslanja na brojke “vdpResearcha”, istraživačkog instituta Udruženja njemačkih Pfandbrief banaka.

Pad cijena posebno je velik u Frankfurtu na Majni: tamo su cijene stanova pale za 8.4 posto. Kirije su u Njemačkoj u prosjeku porasle za 7.4 posto. Berlin prednjači kada su u pitanju cijene zakupa, s rastom od 12.2 posto.

Visoke mjesečne rate zbog rastućih kamata

Iako je kupovina stana sada isplativija od zakupa na mnogim mjestima, prvo sebi morate moći priuštiti kredit. Zbog rastućih kamata, kupovina kuće ili stana moguća je samo uz dovoljan kapital. U posebno skupim gradovima kao što su Minhen ili Berlin takođe su potrebni visoki prihodi.

Prema “Stiftung Warentestu”, razlike u cijenama nekretnina su ogromne. “Kuća od 120 kvadratnih metara na dobroj lokaciji može se dobiti u Hofu za oko 311.000 eura. Kupci u Heidelbergu za nju moraju izdvojiti više od 900.000 eura”, pišu stručnjaci.

Takođe vrijedi pogledati i susjedni distrikt. U Gelzenkirhenu bi stan na dobroj lokaciji s dobrim sadržajima koštao oko 2.400 eura po kvadratnom metru. U susjednom Esenu kvadrat košta dobrih 3.650 eura.

Kako se kreću cijene nekretnina?

Stručnjaci “vdpResearcha” procjenjuju kako će otkupne cijene i dalje padati tokom godine. U prosjeku je za očekivati ​​pad od 5 do 6 posto. Ali 2024. bi cijene mogle opet rasti, pišu njemački mediji.

“Stiftung Warentest” popisao je gradove u kojima ste morali platiti najviše i najmanje za stan u 2022. godini, prenosi “Fenix”.

Ovo su najskuplji gradovi:

München

Stuttgart

Hamburg

Frankfurt am Main

Heidelberg

Berlin

Freiburg

Frankfurt am Main

Düsseldorf

Wiesbaden

Köln

Rosenheim

Wiesbaden

Potsdam

Regensburg

Karlsruhe

Ovo su najjeftiniji gradovi:

Suhl

Pirmasens

Dessau-Roßlau

Gera

Cottbus

Zweibrücken

Frankfurt (Oder)

Brandenburg an der Havel

Wilhelmshaven

Hof

Chemnitz

Salzgitter

Bremerhaven

Weiden in der Oberpfalz

Emden