Sarajevo

Zvjerinjak u Sarajevu: Nakon medvjeda na Vratniku sinoć Olimpijskim selom prošetala lisica

Nakon što je jučer zapažen medvjed u sarajevskom naselju Vratnik, sinoć je i u Olimpijskom selu (Mojmilo) snimljena lisica.

FOTO: SCREENSHOT / BOSNAINFO
FOTO: SCREENSHOT / BOSNAINFO

Hodajući pločnikom između zgrada, kako je vidljivo na videu, nije se činilo da se plaši. Urednica magazina Gracija Mersiha Drinjaković koja je snimila ovaj video, kazala je da je nije mogla očekivati ovako blizak susret sa lisicom tik ispred svoje zgrade.

Video pogledajte ovdje.

“Vraćala sam se kući autom i pred samom zgradom ugledala kako neka životinja prelazi cestu – pomislila sam pas, ali nije izgledala tako. Parkirala sam sa strane, uzela telefon i krenula za njom, čak nije djelovala ni previše uplašeno”, rekla je Drinjaković, dodajući:

“Ne zna šta da mislim o ovome osim da smo u htijenju da se što više raskomotimo na planeti Zemlji prestali misliti i brinuti o svim njenim drugim stanovnicima koji jednako polažu pravo na svoj prostor i žive ne ugrožavajući nas – kao što mi ugrožavamo njih”.

Podsjetimo, jučer se desila nesvakidašnja situacija u glavnom gradu Sarajeva. Primijećen je medo kako uplašeno trči niz Vratnik. Cijeli dan tim lovačkog društva preusmjeravavao je medu u svoje prirodno stanište.

Stručnjaci navode da ovdje nije riječ o agresivnoj, nego uplašenoj i izgubljenoj životinji.

“Nije on došao nama, nego smo se mi približili njemu. Čovjek medvjeda ne interesuje ni 1%, to mu je prilično mrzak lik, kad ga sretne. Medo ne bi trebao da silazi, ali približili smo im se puno, puno ih uznemiravamo, uzimamo im stanište. Ako on može da otvori kantu, pa sebi probere, pa jede, njemu je to zgodnije nego u šumi, ali najgore je što ako jednom dođe i jede tu, onda će dolaziti stalno”, kazao je Vedad Škapur, Poljoprivredno prehrambeni fakultet Sarajevo, piše N1

Prihvati notifikacije