Politika

Zvizdić za Bosnainfo: Od Radmanovića očekujem odgovornost, ukidanje akciza bitno je za privredu i sve građane

Sjednice Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH, na kojima treba biti potvrđeno ukidanje akciza na gorivo, što bi ujedno značilo i značajno pojeftinjenje goriva ali i nekih osnovnih životnih namirnica, i dalje nisu sazvane.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Državni poslanici stoga nisu čekali, uzeli su stvari u svoje ruke, sakupili dovoljan broj potpisa i predali zahtjev predsjedavajućim Predstavničkog i Doma naroda.

U kratkoj izjavi za Bosnainfo, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić (NiP) kaže da je rok za sazivanje hitne sjednice tri dana od dana podnošenja zahtjeva.

Očekujem da će gospodin (Nebojša) Radmanović (predsjedavajući Predstavničkog doma, op.a.) pokazati potreban nivo odgovornosti i sazvati hitnu sjednicu Predstavničkog doma zbog važnosti teme bitne za privredu i sve građane BiH – rekao je Zvizdić za Bosnainfo.

Uz Radmanovića, neophodno je da isti potez, odnosno hitnu sjednicu Doma naroda, sazove i predsjedavajući tog doma Nikola Špirić. I Radmanović i Špirić su, podsjetimo, članovi SNSD-a Milorada Dodika.

Podsjećamo, Komisija za usaglašavanje teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji je u Predstavničkom i Domu naroda usvojen u različitom tekstu, usaglasila je prije osam dana taj zakon na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Na redu su sada oba doma Parlamenta BiH da potvrde ovu odluku Komisije, čime će akcize na gorivo konačno biti ukinute, a gorivo pojeftiniti za do pola marke.

Prihvati notifikacije