BiH

Zukić: Pokrećemo kampanju za izmjene državnog Zakona o izbjeglicama i raseljenim osobama

Unija za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI) započela je implementaciju projekta pod nazivom “Civilno društvo u borbi protiv korupcije”, koji finansira Centar civilnih inicijativa (CCI) u okviru svog projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije (ACFC).“

FOTO: UZOPI
FOTO: UZOPI

Tim projektom želimo doprinijeti povećanom učešću građana i nevladinih organizacija u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou radi odgovornijeg utroška javnih sredstava za održivi povratak, kao i identifikovanju koruptivnih radnji u tim procesima izjavila je Feni predsjednica UZOPI-a Mirhunisa Zukić.

Projekt će biti implementiran u 2023. i 2024. godini, a jedan od ciljeva je poboljšati transparentnost i odgovornost rada vladinih institucija za podršku povratku u BiH kroz, kako navodi Zukić, analizu realizacije ukupnih izdvajanja sredstava za podršku povratku za 2022./2023. godina na području 20 općina/gradova u BiH i to: Brčko Distrikt, Bosansko Grahovo, Drvar, Goražde, Doboj, Kakanj, Modriča, Rudo, Travnik, Vareš, Čajniče, Čapljina, Bratunac, Foča, Foča-Ustikolina, Glamoč, Pale, Pelagićevo, Prijedor i Prnjavor.

Posebno naglašava da će, tokom projektnih aktivnosti, biti provedena kampanja za promjenu postojećeg državnog Zakona o izbjeglicama iz BiH i raseljenim osobama u BiH. U skladu sa brojnim primjedbama, prijedlozima povratnika, raseljenih i izbjeglica te kroz neposredne aktivnosti na terenu, u cijeloj BiH očita je potreba za donošenjem novog zakona. Između ostalih primjedbi na postojeći Zakon je i ta da ne postoji jedinstvena baza podataka o sveukupnim sredstvima svih nivoa vlasti, koja su izdvojena za lokalne zajednice. Povratnici često ne znaju ko je, i sa koliko novca, finansirao određeni infastrukturni projekt – kazala je Zukić.

Po njenim riječima, brojni su egzistencijalni problemi povratnika i raseljenih osoba, od prava na zaposlenje, obrazovanja povratničke djece na maternjem jeziku do sigurnosnih izazova. Umnogome, to su uzroci iseljavanja bh. građana koji odlaze u zemlje EU, koliko zbog zarade toliko i zbog potrebe da sa svojom porodicom žive u sigurnom okruženju – kazala je predsjednica UZOPI-a Mirhunisa Zukić.

Prihvati notifikacije