BiH

Žrtve genocida su nezaštićene i kontinuirano izložene brutalnim napadima

Udruženja žrtava genocida u zajedničkom saopćenju za javnost navodi da je divljanje i hapšenje Mirsada Omerovića od MUP-a RS u danima obilježavanja genocida u Srebrenici po ko zna koji put pokazalo da su žrtve još uvijek nezaštićene i kontinuirano izložene brutalnim napadima iz manjeg bh. entiteta.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Udruženje „Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa“, Udruženje Žrtava i Svjedoka Genocida, Udruženje „Žena Podrinja“, Udruženje Majke Srebrenice i Udruženje Žene Srebrenice navode da se glas žrtava želi zauvijek ugasiti represijom i silom od onih koji su odgovorni za višestruki udruženi zločinački poduhvat i genocid.

“Bosanska politika konačno mora pokrenuti sve državne i političke mehanizme da nas zaštiti. Posljednji nastup člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je jasno i precizno ukazao na najopasniju strategiju iz manjeg BH entiteta – napada na žrtve i jasno i glasno prokazao one koji stoje iza navedene strategije i koji štite zločince i negiraju genocid, je politički i državni putokaz za sve u BiH”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da djelovanje Denisa Bećirovića, stavovi i istrajnost u zaštiti univerzalnih vrijednosti, žrtava i sudski utvrđene istine, treba biti primjer i uzor svima onima koji obnašaju vlast u BiH.

“Pozivamo sve probosanske snage da se uključe u zaštitu univerzalnih vrijednosti i nas žrtava i pruže podršku Denisu Bećiroviću, a ne nikako da budu pasivni ili da iz bilo kojih razloga otežavaju našu borbu u progonu ratnih zločinaca i negatora, zbog čega smo stalna meta zločinaca i njihovih zaštitnika. Jedan od glavnih razloga napada na nas je pasivnost i politička podrška zločincima i negatorima koja dolazi i iz pravosudnih struktura BiH na čelu sa Tužilaštvom BiH koje i dan danas ne rješava predmete A kategorije i štiti ratne zločince”, ističe se saopćenju.

Iz udruženja žrtava genocida pozivaju visokog predstavnika da zbog negiranja genocida i podrške ratnim zločincima smjeni Milorada Dodika, Lidiju Bradaru i Sanju Vlaisavljević.

Ističu kako pružaju punu podršku Denisu Bećiroviću i svim udruženim bosanskom snagama da istraju u svojoj državnoj i političkoj borbi i svojim zahtjevima u interesu svih onih kojima je BiH na srcu.