Region

Zovko: BiH treba slijediti primjer Crne Gore

Evropski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu unaprijeđeni sporazum između Evropske unije i Crne Gore oko operativnih aktivnosti koje provodi Evropska agencija za graničnu i obalnu stražu (Frontex) u Crnoj Gori.

FOTO: EPP
FOTO: EPP

Novi sporazum omogućit će Frontexu da podrži Crnu Goru raspoređivanjem osoblja bilo gdje na njezinom teritoriju, a ne samo na granici s Evropskom unijom, saopćio je Ured za odnose s javnošću Evropske narodne stranke.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko pozdravila je usvajanje unaprijeđenog sporazuma, naglasivši da će ojačana operativna saradnja između partnera sa zapadnog Balkana i Frontexa doprinijeti rješavanju problema nezakonitih migracija i dodatno poboljšati sigurnost na vanjskim granicama EU-a.

„Frontex je već raspodijelio preko 500 službenika u zemlje zapadnog Balkana koji pomažu lokalnom graničnom osoblju u čuvanju vlastitih granica u jeku velikih migrantskih pritisaka s kojima se suočavaju“, istaknula je Zovko i dodala da iako Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora već surađuju s Frontexom, to nije slučaj s Bosnom i Hercegovinom.

„Jačanje saradnje s Bosnom i Hercegovinom u području migracija i upravljanja granicama je ključno Republici Hrvatskoj koja dijeli preko tisuću kilometara granice sa zemljom. Pozdravljam napore predsjedateljice Vijeća ministara Borjane Krišto u što skorijem zaključivanju dogovora s Frontexom te pozivam sve političke aktere u zemlji da slijede primjer Crne Gore i ostalih zemalja na zapadnom Balkanu i hitno postignu dogovor. Dolazak Frontexa će pomoći zemlji u njezinoj borbi protiv prekograničnog kriminala, posebno krijumčarenja i trgovine ljudima te migrantskih pritisaka, a pritom će dodatno zaštititi i naše vanjske evropske granice“, zaključila je Zovko.

Prihvati notifikacije