Politika

ZNG se oglasio uoči sastanka predstavnika Osmorke: Nije bilo dogovora da za Dom naroda mora biti izabran SDP-ov kandidat

Strasti u Osmorci se ne stišavaju, dok u Sarajevu traje sastanak predstavnika koalicije na federalnom nivou, iz NES-a poručuju da njihov kandidat u Dom naroda nije izabran SDP-ovim glasovima.

FOTO: PRINTSCREEN
FOTO: PRINTSCREEN

“Tragom kolektivnog medijskog plasiranja informacija, uglavnom od osoba koje nisu sudjelovale u bilo kakvim pregovorima, a posebno u dogovorima oko izbora delegata za Dom naroda, pokret Za nove generacije je odlučio da vrlo kratko i precizno demantira navedene dezinformacije”, poručuili su iz pokreta uoči današnjeg sastanka stranka koje čine Osmorku na federalnom nivou u SDP-ovoj centrali u Sarajevu.

Iz ZNG-a su poručili da Zlatko Miletić u Dom naroda nije izabran SDP-ovim glasovima.

“Naime, naš kandidat, koji je ujedno osvojio i najveći broj glasova u ovome klubu na izborima i koji je već ranije 4 godine predstavljao sarajevske Hrvate u Domu naroda FBiH dobio je 3 glasa, od čega je samo jedan glas došao iz redova SDP-a. Prosta računica kaže da i bez toga glasa, kandidat ZNG-a bi osvojio mandat ili bar žrijebanje za isti”, naglašavaju iz pokreta.

Ističu i da nije bilo dogovora da za Dom naroda mora biti podržan SDP-ov kandidat:

“Da je postojao takav dogovor, pokret Za nove generacije bi se, kao svaki put do sada, držao istoga! Dapače, pojedini čelnici SDP-a su i ranije plasirali tu informaciju predstavnicima drugih partnera u Osmorci, ali su je i demantovali pred svjedocima. Postojao je dogovor da Osmorka mora imati zajedničkoga delegata u državnom Domu naroda. Na tome je upravo insistirao pokret Za nove generacije, posebno nakon situacije u kojoj nijedan državni ili federalni ministar koji dolazi iz redova Osmorke ne može biti Hrvat”, poručili su iz ZNG-a.

Prihvati notifikacije