IT

Znate li koji se program koristio za komunikaciju prije Facebooka i WhatsAppa? Ako imate više od 35 godina, vjerojatno ste ga isprobali

Ako danas poželite komunicirati s nekim prijateljem ili upoznati novu osobu online, na raspolaganju vam je veliki broj alata, servisa i aplikacija.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Od Vibera, WhatsAppa, Messengera i Instagrama pa do Tindera, a nove osobe mogu se upoznati i u npr. komentarima ispod videozapisa na YouTubeu i slično.

Dok je danas upoznavanje novih osoba online uobičajeno, prije 25 godina, tako nešto nije bilo učestalo, a mnogima nije bilo ugodno reći kako su prijatelja ili partnera upoznali putem mreže. Oni koji su bili željni takvih online avantura i upoznavanja, nisu niti imali veliki izbor. Najčešće su koristili različite chatove, a mnogima je početkom 2000-tih omiljena aplikacija za upoznavanje i komunikaciju bila ICQ (što u biti znači i seek you, odnosno “tražim te”).

Dok ta tri slova mlađima vjerojatno ne znače previše, onima malo starijima, koji su danas na krivoj strani tridesetih ili pogotovo u četrdesetim godinama, ICQ vjerojatno je dobro poznat.

Riječ je o programu za komuniciranje koji je bio iznimno popularan krajem devedesetih i početkom ovog stoljeća, no s vremenom je pao u drugi plan pored Skypea i brojnih drugih alata i programa koji su s vremenom postali dostupni i bili su napredniji, odnosno imali su puno više opcija.

ICQ je proizvod izraelske tvrtke Mirabilis koja ga je predstavila 1996. godine, a koliko je bio popularan najbolje govori činjenica da ga je America Online 1998. godine kupila za 400 miliona dolara da bi ga 2010. prodala ruskom VK-u. Sada su iz ove tvrtke objavili kako ICQ broji zadnje dane te su za 26. lipnja najavili njegovo gašenje. Korisnicima su poručili da komunikaciju s prijateljima, umjesto putem ICQ-a, u budućnosti mogu nastaviti putem drugih VK-ovih platformi.

Ova vijest nije nikakvo iznenađenje jer je VK još ranije povukao aplikaciju ICQ s online trgovina aplikacijama, a s obzirom na to da su konkurenti ovoj platformi iz devedesetih poput npr. AIM-a i Yahoo Messengera odavno nestali, možemo zaključiti kako je ICQ izdržao puno duže nego što se moglo očekivati.

Vijest o gašenju ICQ-a neće rastužiti previše ljudi i vjerojatno je čak i većina onih koji su ga jednom koristili zaboravila na njega i okrenula se modernijim i naprednijim rješenjima i platformama. U svojim najboljim danima početkom dvijetisućitih ICQ je imao više od 100 miliona registriranih korisnika, što su, za to razdoblje, bile fantastične brojke. Prije dvije godine ta je brojka bila puno manja, no i dalje ga je mjesečno koristilo oko 11 miliona korisnika koji će sada morati pronaći alternativno rješenje za komunikaciju.

Izvor: PC Gamer