Politika

Zlatko Miletić objavio šokantan status i objasnio zašto sinoć nije došao na prijem u Vijećnicu

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Zlatko MIletić objasnio je putem društvenih mreža zašto se nije odazvao pozivu na prijem povodom Dana državnosti koji su sinoć u Vijećnici organizovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović.

FOTO: N1 / PRINTSCREEN
FOTO: N1 / PRINTSCREEN

S obzirom na činjenicu da su me mnogi od vas pitali i tražili komentar u kontekstu čestitke za današnji praznik Dan državnosti BiH, a u slučaju prvostepene oslobađajuće presude u slučaju “Memić”, imajući u vidu da ne mogu pojedinačno da objašnjavam svoj stav o svemu tome, reći ću nekoliko stvari koje opravdavaju djelimično vašu ogorčenost, zabrinutost i osjećaj bezperspektivnosti… pa u nekom smislu i vaše odustajanje U BORBI ZA PRAVDU, što sebi ne smijemo dozvoliti.

Naime, pokušat ću zaista objektivno sagledati čitavu situaciju, i reći, i da jeste Predsjednik sudskog vijeća u iznošenju prvostepene presude u pravu, (ali sumnjam), pokušat ću da pojasnim razloge za takav stav:

1. UVOD Iako sam pozvan na sinoćnju svečanost od strane Predsjedništva BiH, nisam mogao da odem iz razloga suosjećanja ili osjećaja suodgovornosti da nešto slavim, dok se porodica Memić bori za pravdu na već vama poznati način.

2. Kada vam kažem da nije sve gotovo, u ovom i svakom drugom sličnom slučaju, mi od borbe za ISTINU ne smijemo odustati, jer ONI to i žele.

3. Tužiteljstvo BiH u slučaju oslobađajuće prvostepene presude Suda BiH ima pravo žalbe u roku od 15 dana od prijema akta presude.

4. S tim u vezi imam jednu MOLBU za nadležne tužitelje BiH. Da traže odgovore u predmetnom slučaju, za koje se nadam da će se Sud BiH udostojiti da odgovori, a radi se o sljedećem:

5. Kako je moguće da Sud BiH potvrdi navedenu optužnicu za organiziranu kriminalnu skupinu a da u obrazloženju presude nadležni sudac sugeriše da je pitanje stradanja, a ja ću reći ubistva, trebalo riješiti kao predhodno pitanje, uz sugestiju oštećenom ocu, da bude uporan u tom nastojanju.

Pa da podsjetim Sud BiH da oba suca rade u istom Sudu BiH i ako je to stvarno bilo za očekivati, odnosno bilo neophodno učiniti, nisu trebali prihvatiti optužnicu uopšte, a sramotno je da nadležni sudija traženu upornost u rasvjetljavanju ubistva Memića, traži od oca (sestre) oštećenog, valjda privatno, a ne zahtjeva pismeno, presudom i službeno od nadležnih organa koji su za to dobro plaćeni s obzirom da se radi o KD koje se goni po službenoj dužnosti.

6. Kako je moguće da je nekoliko sudija Suda BiH u status zaštićenog svjedoka stavilo 14 (četrnaest) osoba. Predpostavljam da sudija koji je donio presudu dobro zna pravni osnov za to i da li to predpostavlja da njegovih nekoliko sudija Suda BiH, kolega, nemaju pojma o svom poslu.

7. Za najmanje dvije osumnjičene osobe nije od strane odbrane izveden niti jedan dokaz koji bi anulirao dokaze Tužiteljstva BiH u smislu njihovih kriminalnih aktivnosti, pa se postavlja pitanje na osnovu čega je Sudsko vijeće zaključilo da nisu krivi (ne govorim o osnovanosti njihove organiziranosti ali o izvršenju KD nema dileme).

8. Otkud predsjedavajućem Sudskog vijeća pravo da obrazloženjem sugeriše Tužiteljstvu BiH koga, na koji način i pod kojim uslovima treba da (ne) istražuje, jer su te procedure i načini djelovanja predviđeni ZKP BiH.

9. S obzirom na činjenicu da je ostalo malo vremena Tužiteljstvu u smislu pripreme Žalbe na prvostepenu presudu, a imajući u vidu da će drugostepeno Sud odlučivati između ostalog o eventualnim procesno-pravnim greškama ili eventualnom kršenju zakona i procedura, sugerišem da bez obzira na sugestiju sudije, konačno neko liši slobode osobu odgovornu za stradanje, a ja ću reći za izvršenje KD ubistva, Dženana Memića.

Vjerujem da znate tko je ta osoba.

Zato puna podrška u ime svih zainteresiranih građana BiH.

10. Za vas sve koji ovo čitate, svatko tko može da učini bilo šta za ovu napaćenu zemlju i na ovaj način, doprinosi odbrani BiH.

Zato NEMA PREDAJE.

Prihvati notifikacije