Život

Život u kući duhova: Računi za struju bili su nenormalno visoki

FOTO: LIZ RITCH
FOTO: LIZ RITCH

Liz Rich, žena koja je živjela u trošnoj seoskoj kući u Brecon Beaconsu u Walesu, opisala je za BBC jezive događaje koji su je doveli do toga da neprestano npoziva egzorciste.

Ova porodična kuća imala je više egzorcizama nego bilo koja druga u britanskoj historiji.

“Koraci su bili česta pojava, ali bilo je neobično da nikada ne bi došli do dna stepenica”, kaže ona.

“Pričala bi telefonom i čula ih kako dolaze – bum bum bum – i pomislila bi: ‘O ne, ne želim da se to dogodi, preblizu sam’ Ali onda bi prestali.”

Liz i njena obitelj ubrzo su se suočili s misterioznim umorima životinja u vlastitom domu, jezivim ukazanjima, pa čak i prividnom zaposjednutošću.

Nakon sedam godina borbe, obitelj Rich je odselila.

Sve je počelo 1989. godine, kad se mladi bračni par Liz i Bill Rich uselio u kuću za koju su mislili da je iz njihovih snova, ruralna idila u kojoj će odgojiti porodicu.

Bill, umjetnik iz Engleske, i njegova velška supruga Liz koja je bila trudna sa njihovim prvim djetetom, uselili su se na staro kameno imanje, pzajedno sa Billovim sinom iz prvog braka.

Čitava patnja trajala je sedam godina, tokom kojih su neobične aktivnosti počele lagano da se uvlače u njihov život.

FOTO: LIZ RITCH
FOTO: LIZ RITCH

Vrata bi se neočekivano zalupila, a Liz bi čula glasne, teške korake kroz kuću i niz stepenice.

U kući su u dijelovima mogli da se osjete ekstremna vrućina i ekstremna hladnoća, baš kao i ekstremni mirisi – odbojan smrad sumpora i prepoznatljiva aroma tamjana, pojavljujući se i nestajući često ali nasumično.

Strujomer bi također nekontrolisano podivljao, činilo se da luduje upravo u trenucima kad su fenomeni bili najintenzivniji.

Dodatni šok bio je kad su Bill i Liz otvorili prvi račun za struju.

Trošak je bio 750 funti (oko 870 eura) za skoro tri mjeseca – ekvivalent od skoro 2.000 funti (oko 2.300 eura) u današnjem novcu.

Zvanično pismo od elektrodistribucije nije moglo da objasni zašto se troši toliko električne energije u kući ili zašto se potrošnja dešava u tako intenzivnim naletima.

Priča o tome šta se desilo u Brecon Beaconsu postala je tema paranormalne istrage za novi BBC-jev podcast “Vještičja farma”.

Novinar Dani Robins istraživao je misteriozne incidente koji su se dešavali devedesetih.

Prihvati notifikacije