BiH

Zemljotres izazvao manju materijalnu štetu u Grudama

Potres koji je u ponedjeljak zatresao područje zapadne Hercegovine prouzrokovao je manju materijalnu štetu u općini Grude.

FOTO: EMSC
FOTO: EMSC

Po riječima direktora Štaba civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drage Martinovića, radi se uglavnom o manjoj materijalnoj šteti, a najvažnije je da u potresu niko nije povrijeđen. U ovom trenutku teško je govoriti o razmjerima štete. Radi se uglavnom o pomjeranju krovišta, padanju crijepova i napuklim zidovima. Kod Grudskog vrila obrušio se veći kamen pored jedne porodične kuće, srećom, niko nije povrijeđen kazao je Feni Martinović.

Jutrošnji potres uzorkovao je i kraći prekid nastave u grudskim školama. U dvije škole djeca i nastavno osoblje su izašli iz školskih zgrada, onako kako i treba postupiti u ovakvoj situaciji. Sačekali su 15-20 minuta da se situacija smiri i sada je sve u redu – dodao je Martinović.

Prema podacima Seizmološke službe Federalnog hidrometeorološkog zavoda, potres se dogodio u ponedjeljak u 10:29 sati, a magnituda potresa iznosila je 4,3 stepena Richterove ljestvice.

Prihvati notifikacije