Politika

Željka Cvijanović podnijela prijavu protiv Zlatka Lagumdžije, tereti ga za "3 krivična djela"

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Prvi razlog za prijavu je to što je Lagumdžija “jednostrano i samovoljno preduzeo radnje u vezi sa pripremom teksta i podnošenja rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN, bez obaveznog ovlaštenja Predsjedništva BiH”, piše Srpskainfo.

Lagumdžija je time, navodi se u prijavi, prekoračio svoja ovlaštenja uz direktno kršenje ustavnog okvira BiH i garantovanih prava tri konstitutivna naroda u BiH.

Obavljajući dužnost ambasadora BiH pri UN dana 5. aprila odbio je da proslijedi pismo srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović od 3. aprila upućenog generalnom sekretaru UN, čime je počinio krivično djelo napad na ustavni poredak iz odredbe člana 156 Krivičnog zakona BiH, krivično djelo povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina iz odredbe člana 145 stav 1 Krivičnog zakona BiH i krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz odredaba člana 220 Krivičnog zakona BiH, navodi se u prijavi.