Svijet

Zelenski: Rusi pripremaju novu ofanzivu. Krenulo je gomilanje snaga

Ruske snage pripremaju se za novu ofanzivu u blizini granice s Ukrajinom, upozorio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Rusija je posljednjih sedmica pojačala napade na regiju Harkiv. Snage predsjednika Vladimira Putina postojano napreduju nakon pokretanja ofanzive 10. maja.

U video obraćanju naciji, Zelenski je rekao da Rusija trenutno koncentrira svoje snage u regiji Belgorod blizu granice s Ukrajinom. “Upravo sada, ovih dana, branimo se od još jednog pokušaja ruskog napada”, rekao je Zelenski u video obraćanju.

Pročitajte još

“Rusija se priprema za ofanzivne akcije, okupljaju još jednu grupu trupa u blizini naše granice…”, rekao je ukrajinski čelnik.

Institut za proučavanje rata objavio je da se čini da Zelenski priča o području Grajvoron-Borisovka-Proletarskij u ruskoj regiji Belgorod. Kažu da satelitske snimke sugeriraju da su posljednjih sedmica Putinove trupe proširile aktivnosti u skladištima i naseljima u tom području, prenosi Index.

Predstavnik ukrajinske Državne granične službe Andrej Demčenko rekao u nedjelju da bi moskovske snage mogle pokrenuti ofenzivne operacije na ukrajinsku sjeveroistočnu regiju Sumi ili područja regije Harkiv koja graniče sa Sumijem “kako bi se ukrajinske snage razvukle”.