Idealan je za hladno služenje, pa se odlično uklapa kao predjelo ili lagani vege zalogaj za posebne prilike.
Potrebni sastojci za biskvit
400 g zamrznutog špinata4 žumanjka4 bjelanjkaprstohvat soli6 kašika oštrog brašna2 kašika glatkog brašna1 prašak za pecivo
Za nadjev
400 g kremastog sira (npr. svježi sir, ABC ili slični namazi)100 g milerama1 veća mrkvasol, po ukusu½ kaškice šećera
Priprema
Zamrznuti špinat stavite u zdjelu da se otopi i sačuvajte barem 4 kašike tekućine koju pusti. U drugoj posudi pjenasto umutite žumanjke sa prstohvatom soli i 4 kašike tekućine od špinata – miksajte 5 minuta dok ne postanu svijetli i kremasti.
U posebnoj posudi pomiješajte oštro i glatko brašno s praškom za pecivo. Postepeno dodajte brašno u špinat, miješajući sve dok se ne sjedini. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka, pazeći da smjesa ostane prozračna.
Smjesu rasporedite na lim obložen papirom za pečenje, prethodno namazan maslacem i posut krušnim mrvicama. Poravnajte u sloj debljine oko 5 mm. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 10–15 minuta, dok blago ne porumeni.
Odmah po pečenju, tijesto zarolajte zajedno s papirom u kojem se peklo i ostavite da se potpuno ohladi.
Mrkvu ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi uz dodatak šećera, dok ne postane mekana ali čvrsta. Zatim je narežite na štapiće. Kremasti sir umutite s mileramom i prstohvatom soli dok ne dobijete glatku, mazivu smjesu.
Ohlađeno tijesto pažljivo odmotajte. Dvije trećine površine premažite kremom od sira, a preko kreme poslažite štapiće mrkve kako biste dobili narandžasti sloj u sredini. Čvrsto zarolajte i ponovno zamotajte u papir. Ostavite rolat u frižideru 2–3 sata da se stegne.