Sarajevo

Zdravstveni radnici izašli na vreli sarajevski asfalt: "Nikada nije bilo gore!" (FOTO)

Nekoliko desetina zdravstvenih radnika u 11 sati okupilo se ispred zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja KS te su kroz glavnu ulicu održali protestnu šetnju do zgrade Vlade KS.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Zdravstveni radnici od kantonalne Vlade traže isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 2.520 KM svim radnicima, prenio je N1.

Kako navode, razlog protesta je odluka Vlade KS da ne poštuje odredbe uredbe federalne Vlade o isplati jednokratne pomoći.

FOTO:
FOTO:
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Svoje nezadovoljstvo zdravstveni radnici iskazali su i krajem maja, kada su se okupili ispred zgrade Vlade KS, sa istim zahtjevima.

Osim isplate jednokratne pomoći, zdravstveni radnici upozoravaju i na nedostatak kadra, odlazak kadra, nedostatak kvalitetne opreme za rad, te loše uslove rada.

Podsjećaju na podatke prema kojima u Federaciji BiH je najmanje kadra u odnosu na broj stanovnika u cijeloj Evropi. Dodaju da u Domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo postoji manjak od preko 200 medicinskih sestara i tehničara i zdravstvenih tehničara svih profila u odnosu na prosjek Evropske unije.