
Jedan mliječni proizvod štetan je za žene: Izaziva moždani i srčani udar, evo koja količina je rizična
Naučnici su otkrili da žene koje piju najmanje 400 mililitara (ml) mlijeka dnevno imaju veću vjerovatnoću da dožive srčani ili moždani udar.
Naučnici su otkrili da žene koje piju najmanje 400 mililitara (ml) mlijeka dnevno imaju veću vjerovatnoću da dožive srčani ili moždani udar.
Saznajte kako da smanjite učestalost pranja kose i kontrolišete masno tjeme uz provjerene savjete i tehnike.
Za mnoge ljude kafa je svakodnevni ritual – bilo zbog okusa, energije ili navike.
Dok traje najveće istraživanje zdravlja mozga na svijetu, stručnjaci otkrivaju tihi moždani udar – opasnost bez simptoma koja može biti rani znak demencije i veći rizik od ozbiljnog moždanog udara. Evo šta trebate znati.
Za one koji žele da skinu veliki višak kilograma i oblikuju figuru u relativno kratkom vremenskom roku, pojedini nutrucionisti preporučuju rigoroznu i veoma restriktivnu dijetu.
Nije važno je li uzrok trovanje hranom, viroza, stres ili nešto potpuno drugo – povraćanje iscrpljuje tijelo više nego što mislimo. Nije riječ samo o tome što je nelagodno. Povraćanjem gubimo tekućinu, elektrolite, energiju i često ostajemo dehidrirani, umorni i osjetljiva želuca još satima, a nekad i danima poslije.
Za creva je pravi melem.
U mnogim domaćinstvima salata se poslužuje uz glavno jelo – kao osvježenje ili "da ne bude preteško". No nutricionisti sve češće savjetuju upravo suprotno: salata bi trebala biti prvo što pojedete, dok vam je želudac još prazan. Na taj način naše tijelo bolje iskorištava nutrijente iz sirovog povrća, a i pomaže u kontroli apetita.
Zdravlje crijeva igra ključnu ulogu u općem stanju organizma – od probave i imuniteta pa sve do raspoloženja. Iako se problemi s crijevima često prepoznaju tek kad postanu izraženi, postoje znakovi koje tijelo može slati puno ranije.
Evo u koje doba dana ima najveći efekat.
Kada razmišljamo o voću i povrću koje bi se moglo nazvati "ljetnim klasikom", krastavci su visoko na popisu. Osvježavajući i hrskavi, često završe na tanjuru kao usputna salata ili dodatak sendviču.
Srčane bolesti već godinama prednjače kao najčešći uzrok smrti među odraslima, a ljekari posebno ističu hipertenziju kao jedan od ključnih faktora rizika.
Održavanje snažnog imuniteta i postizanje zdrave tjelesne mase ciljevi su mnogih, ali ključ uspjeha često leži u sitnim, svakodnevnim odlukama - uključujući i unos pravih vitamina.
Ako ste pod stresom, a godišnji odmor još nije počeo, opustite se i oslobodite napetosti uz ovih pet veoma jeftinih i laganih načina.
Iako nam ljeto okreće leđa, nema ništa slađe nego uzeti zalogaj ovog ukusnog voća. Savršene rajčice i slatke breskve uvijek najavljuju kraj omiljenog godišnjeg doma, a isti je slučaj i sa šljivama.
S dolaskom mnogi jedva čekaju uživati u voću poput lubenica, breskvi, marelica, ali i nektarina. Osim što su vrlo ukusne, slatke i sočne, često se podcjenjuje koliko su nektarine zapravo dobre za cjelokupno zdravlje.
Dok uživamo u ljetnim danima, rijetko što pruža veće osvježenje od rashlađene kriške lubenice. No, koliko god bila omiljena, lubenica nosi i jedno vječno pitanje: trebamo li izbjegavati njezine koštice?
Ljeto miriše na osvježavajuće napitke, a među omiljenima su voda ili sok od limuna i limete.
Kad se sjetite ječma, možda vam prvo na pamet padne pivo. I to nije krivo – ječam je jedan od glavnih sastojaka mnogih piva, ali ova stara žitarica zaslužuje puno više pažnje i u kuhinji.
S godinama se kod žena mijenja hormonalna ravnoteža i usporava metabolizam, što može negativno utjecati na zdravlje probavnog sustava. Nadutost, usporena probava i upale česti su simptomi koji se javljaju nakon četrdesete.