Sarajevo

Zdrav ko dren...koji je dobro rodio, ali propada kod Općine Centar u Sarajevu

Prema narodnoj poslovici, za osobu dobroga zdravlja kaže se da je zdrava kao dren.

Dren
FOTO: BOSNAINFO

Ta usporedba nije nastala slučajno, već zato što je drvo drena izdržljivo, otporno na bolesti i može doživjeti više od sto godina.

Dren (lat. Cornus mas) raste u gotovo cijelom svijetu, ali najbolje uspijeva na području srednje i jugoistočne Europe i u jugozapadnoj Aziji.

Može se pronaći na suhim, sunčanim i kamenitim stranama listopadnih hrastovih šuma.

A može i u neposredoj blicini sarajevske Općine Centar. Odlično je rodio, ali propada…niko ga ne bere…

Dren
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Dren je listopadni grm ili manje drvo koje može narasti najviše do 8 metara. Krošnja je gusta i zaobljena, a listovi su ovalni s izvučenim vrhovima.

Cvate u februaru i martu , a sazrijeva od jula do oktobra. 

Plodovi, poznati i pod nazivima drenjule i drenjine, su tamnocrvene boje, dužine 14 do 16 mm, a u sredini ploda je koštica.

U ljekovite svrhe možete koristiti gotovo sve dijelovi drena – koru, list, cvijet, plod. 

Plodovi se beru čim počnu dobivati crvenu boju i suše se na toplom mjestu.

Kora se guli u jesen ili u rano proljeće s debla ili debljih grana.

Ljekovita svojstva drena

Vrijednost drena i njegova ljekovita svojstva prepoznata su još u antičko doba.

Tome svjedoče sačuvani zapisi iz Grčke, Rima i Perzije koji kažu da se dren koristio za ublažavanje bolova te za brži oporavak bolesnika.

U prvom stoljeću dren spominje i grčki liječnik Dioskorid, autor opsežnog djela “O ljekovitim tvarima” koje je služilo liječnicima i botaničarima sve do renesanse.

Plod drena sadrži veliku količinu vitamina C, prirodne šećere, organske kiseline, pektin i tanin. 

Dren se koristi kao narodni lijek koji pomaže kod brojnih tegoba, a najpoznatiji je kao prirodno sredstvo koje pomaže kod: bolesti grla, bolesti bubrega, slabokrvnost i proljeva, groznice, rana hemeroida, menstrualnih bolova, povišenog šećera, viška vode u organizmu, oslabljenog imuniteta, tinitusa

Plodovi drena jedu se svježi, smrznuti ili sušeni. Od plodova se mogu raditi sokovi, čajevi, tinkture i likeri.

Čajevi se mogu pripremati i od kore, cvijeta ili listova drena.