Svijet

Zbog zakona o ruskom utjecaju - Evropska komisija pokreće postupak protiv Poljske

Evropska komisija je danas najavila da će pokrenuti postupak protiv Poljske zbog spornog zakona o sprječavanju ruskog utjecaja prema kojem bi se bez sudske odluke moglo zabraniti javno djelovanje političarima opozicije.

FOTO: EUROPEAN UNION
FOTO: EUROPEAN UNION

“Kolegij povjerenika odlučio je pokrenuti postupak povrede prava EU-a slanjem službene opomene”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Službena pismo opomene bit će poslano u četvrtak u Varšavu.

Sporni zakon predviđa osnivanje istražnog povjerenstva koje bi istraživalo jesu li neki dužnosnici u razdoblju između 2007. i 2020. potpali pod ruski utjecaj. U slučaju da to povjerenstvo utvrdi da je bilo ruskog utjecaja moglo bi na deset godina zabraniti tim osobama da imaju pristup povjerljivim informacijama ili da obavljaju poslove s javnim sredstvima, čime bi ih se uklonilo s javne dužnosti.

Vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) kaže da je liberalna oporbena stranka Građanska platforma (PO) dopustila Poljskoj da postane opasno ovisna o ruskim fosilnim gorivima dok je PO bio u vladi od 2007. do 2015., postavljajući pitanja jesu li članovi PO-a bili pod utjecajem Moskve.

Iz PO-a, koji je glavni protivnik vladajućem PiS-u na parlamentarnim izborima ove jeseni, ističu da je glavni cilj toga zakona, uništiti potporu njegovom čelniku Donaldu Tusku, koji je bio premijer od 2007. do 2014. Nakon toga, pet godina je bio predsjednik Evropskog vijeća.

Komisija je odlučila djelovati uprkos najavi poljskog predsjednika Andrzeja Dude da će unijeti neke promjene u taj zakon.

Poljska opozicija nazvala je taj zakon protuustavnim i staljinističkim. Također su Sjedinjene Države i Europska komisija proteklih dana kritizirale taj potez vladajuće poljske stranke, prenosi N1

Prihvati notifikacije