Kultura

Zavšeno 53. Berlinale: Zlatnog medvjeda dobio je francuski dokumentarni film reditelja Nicolasa Philiberta

Prikazano je 287 filmova iz 67 zemalja. Za neku od glavnih nagrada je konkuriralo 19 filmova prikazanih u takmičarskoj sekciji.

FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea dobio je francuski dokumentarni film reditelja Nicolasa Philiberta “Sur l’Adamant”, objavljeno je u subotu navečer u Berlinu.

“Vi niste pri sebi!”, rekao je reditelj Nicolas Philibert nakon što mu je predsjednica ovogodišnjeg međunarodnog žirija, američka glumica Kristen Stewart, predala Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Film “Sur l´Adamant” (Na Adamantu) tematizira svakodnevicu na jednom brodu smještenom na Seini u Parizu na kojem se nalazi klinika za mentalno bolesne osobe.

Srebrnog medvjeda – veliku nagradu žirija, dobio je njemački reditelj Christian Petzold za film “Crveno nebo”, a nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je španskoj glumici Sofiji Otero za ulogu dječaka u filmu “20.000 vrsta pčela”.

Nagradu za najboljeg reditelja dobio je francuski reditelj Philippe Garrel za film “Le grand chariot”.

Srebreni medvjed za najbolji scenarij dodijeljen je scenarističkom timu filma “Music“” njemačke redateljice Angele Shanelec.

Nagradu za izvanredno umjetničko ostvarenje dobio je film italijanskog reditelja Giacomoa Abbruzzesea “Disco Boy” u kojem glumi i hrvatski glumac Leon Lučev.

Na ovogodišnjem Berlinaleu Zlatnog medvjeda za životno djelo dobio je američki reditelj Steven Spielberg.

Prikazano je 287 filmova iz 67 zemalja. Za neku od glavnih nagrada je konkuriralo 19 filmova prikazanih u takmičarskoj sekciji.

Ovogodišnje, 73. Berlinale, je prvi put nakon dvije godine održano bez pandemijskih ograničenja.

Berlinale završava u nedjelju danom rezervisanim za projekcije za široku publiku.

Berlinski filmski festival, pored festivala u Cannesu i Veneciji, spada među tri najvažnija filmska festivala.

Prihvati notifikacije