Život

Zavirite u Tropicovu prvu "Sushi radionicu": Znanje, smijeh i umjetničko razmazivanje wasabija za medijske saradnike

Tropic je po prvi put organizovao "Sushi radionicu" i druženje za saradnike iz medija i influensere, pružajući im jedinstvenu priliku da nauče umjetnost pripreme sushija u opuštenoj i prijatnoj atmosferi.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Radionicu je vodio Tropicov sushi majstor Nemanja, koji je priču započeo istorijatom sushija, njegovim porijeklom i razvojem do današnjeg oblika koji se proširio na cijeli svijet.

Nemanja je kroz zanimljive činjenice predstavio vrste sushija (nigiri, sashimi, maki, futo maki) i način kuvanja i pripreme riže. Učesnici su saznali puno o osnovnim sastojcima (riža, alge, sirova riba) i dodacima koji se mogu koristiti (krastavac, mrkva, avokado, sir, susam).

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Atmosfera je bila izuzetno prijatna i opuštena, gdje su učesnici, uz Nemanjinu stručnu pomoć, vrlo vješto naučili kako pravilno dozirati količinu riže i dodataka, pravilno zamotati rolnicu i isjeći je bez gubljenja oblika.” Rezanje je najbolje obaviti što dužim nožem, poznatim kao “yanagiba” kaže Nemanja.

Osim toga, učesnici su saznali koji dijelovi ribe i na koji način se filetira za nigiri, sashimi i rolnice, te koje uslove je potrebno ispoštovati da bi svježa riba bila sigurna za konzumaciju. U tradicionalnim japanskim restoranima, kuhari smiju kuhati sushi tek nakon deset godina naukovanja, što dodatno ističe važnost i vještinu potrebnu za pripremu ovog specijaliteta. A mi smo se odvažili da krenemo sami to praviti uz pomoć kuhara Nemanje.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ova prva radionica bila je zaista za pamćenje. Kao što je tim Tropica rekao: “Zarolali smo znanje, nasmijali se do suza i naučili da ne stavljamo previše wasabija!” Uz odličnu kompaniju, domaćinsku atmosferu i red smijeha, učesnici su uživali u ukusnim zalogajima i stekli pregršt korisnih i zanimljivih informacija. Red smijeha i red dobrih zalogaja činio je večer posebnom. Svi prisutni su imali priliku stvarno osjetiti radost i ispunjenost kroz zajedničko kuvanje i druženje.

Na kraju večeri, učesnici su dobili diplome za izuzetne rezultate u oblasti rolanja sushija, artističkog razmazivanja wasabija i korišćenja štapića, na načine koji bi iznenadili čak i japanske majstore.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Na radionicu obavezno dođite gladni jer će tada uživanje u beskonačnim količinama sushija biti puno veći užitak. No, čak i ako ne volite sushi, na radionici ćete se sigurno zabaviti jer je atmosfera opuštena, radi se rukama, rolaju se rolnice, gnječi se riža, a Nemanja uskače kada god je to potrebno. Sve rolnice koje ne pojedete tokom večeri možete ponijeti kući – kao pravi domaćini kad odlazite sa slave, Tropic i o tome misli. Ambalažu za sushi će vam dati kao i luksuzno smotani sushi koji je samo za vas.

Uz veliki osmjeh na licu, završili smo prvu Tropicovu “Sushi radionicu”, gdje smo uz osmijeh i dobro društvo naučili tajne japanske kuhinje. Bilo je to nezaboravno iskustvo koje ću dugo pamtiti.

I love Tropic!