Politika

Zastupnica NiP-a: "Ovo je sve predstava jer ne može proći u Domu naroda"

Državna parlamentarka Naroda i pravde Mia Karamehić Abazović je u jutarnjem programu BHT1 govorila o pismu 11 opozicionih zastupnika u Parlamentarnoj skupštini kazavši da je riječ o političkom populizmu, ali navodi kako zastupnice imaju svoj prijedlog koji bi mogao biti od koristi.

FOTO: N1
FOTO: N1

Na samom početku razgovora kazala je da je predlagači inicijative, odnosno pisma, nisu ni pozvali da ga potpiše. Kazala je kako podržava raspravu o tome u parlamentu, ali novinaru kasnije nije odgovorila na pitanje da li bi sada potpisala pismo ukoliko bi joj ponudili.

“Zašto bi me uopšte sad zvali? Napravili su cijeli medijski spektakl, vrlo pažljivo isplaniran, izostavljajući vrlo pažljivo određene ljude da bi dobili političke poene od priče koja se vuče godinama… Nisu me pitali predlagači da potpišem tu inicijativu, vrlo su selektivno pristupili tom procesu. Da su me pitali ja bih definitivno podržala da o tome raspravljamo na sjednici. Neke su zastupnike našli i van zemlje, mene nisu ni pitali”, kazala je ona.

Ističe kako podržava ideju da se o tome raspravi u parlamentu s obzirom na to da nema mnogo zvaničnih informacija o optužbama koje je Sanja Stanković iznijela na račun bivšeg muža na parlamentarnoj komisiji. Kako kaže, podržala bi da to dođe na dnevni red ili da se organizuje posebna sjednica na temu nasilja ministra Košarca.

“Mi imamo to što je bilo u prošlom mandatu i s čim mi novi parlamentarci nismo direktno upućeni. Postojale su tužbe njegove supruge, ali ne znam da se vodio ikakav postupak. Kada su novi ministri preuzimali mandat, nama su dostavljene njihove biografije i da se protiv njih ne vodi nikakav postupak. Ja bih voljela i jako bi me zanimalo kada bi raspravili to na sjednici, da tražimo očitovanje Ureda disciplinskog tužitelja, da vidimo da li je procedura išla kako treba, da li je bilo nekih pritisaka. Pročitala sam da se bivša supruga ministra Košarca obraćala i ombudsmenu za ljudska prava, voljela bih dobiti i njihovo mišljenje te Ministarstva za ljudska prava i onda da sjednemo i razgovaramo o tome“, kazala je.

Inicijativu koju je potpisalo 10 opozicionara i samo jedna žena iz vlasti, Karamehić Abazović je kritikovala kazavši da je namjera očigledno drugačija – politička.

“Kada se ovakve stvari pojave u javnosti pogotovo u ovakvom trenutku… Ovo je očigledno stvar koja se vuče od prošlog mandata, izbor trenutka je interesantan. Ne ulazeći u to, postoji šta postoji, hajde da raspravimo u Parlamentu”, rekla je.

Dodala je i kako je sve ovo predstava s obzirom na to da ne postoje šanse da SNSD glasa protiv svog ministra, a samim tim inicijativa ne može ni proći.

“Ovo je sve predstava jer ne može proći u Domu naroda, a mi želimo da napravimo istražnu komisiju koja će se baviti problemom nasilja nad ženama i pitanjem zašto žene umiru. Želimo napraviti preporuke prema VSTV-u, obezbijedit ćemo i obuke ako je potrebno”, kazala je, prenosi Klix.

Karamehić Abazović tvrdi da smjena ministra Košarca ili podrška parlamentaraca u Predstavničkom domu da se istraži njegov slučaj neće pokazati zlostavljačima da nema nedodirljivih, što je prilično diskutabilno za izgovoriti s obzirom na to da nedodirljivost ministra i drugih političara, uprkos nasilju nad ženama, itekako pozitivno utječe na nasilnike i otvara im prostor za djelovanje. Svaki pritisak na nasilnika, bez obzira na to da li je on institucionalan, društveni ili legislativan, ima pozitivan utjecaj na društvo pa bi tako pozitivan utjecaj imala i kolektivna osuda Košarca u Predstavničkom domu.

Ona pak vjeruje da će inicijativa zastupnica da se formira istražna komisija riješiti problem, iako se teško može pronaći primjer kada je neka parlamentarna komisija to i uspjela.

“Želimo da formiramo istražno povjerenstvo u parlamentu jer ovakve inicijative poput ovog pisma možemo potpisati pod politički populizam. Ja ovdje govorim o ljudima koji to eksploatišu u dnevno političke svrhe, to nam neće pomoći… Njihova inicijativa se ne odnosi na rješavanje problema, nego na dobijanje političkih poena kroz rješavanje jedne osobe. Hoće li to pomoći Nizami, Enisi, hoće li pomoći ijednoj ženi koja je žrtva nasilja? Naravno da neće… To neće pokazati zlostavljačima da nema nedodirljivih. Nasilje u porodici te vrste je krivično djelo i zatvor će mu pokazati da nije nedodirljiv”, rekla je Karamehić Abazović.

Na kraju je govoreći o pismu koje pripremaju zastupnice u Parlamentarnoj skupštini BiH kazala kako će kroz istražnu komisiju tražiti i dostavljanje tačnih podataka o nasilju u porodici u BiH te da će od institucija i VSTV-a tražiti da objasne dosadašnju neefikasnu praksu.

Prihvati notifikacije