Sarajevo

Zastupnica NiP-a dala ideju za ime: U nedjelju protestna šetnja mladih pod nazivom "Budite i vi dio hiperprivilegovane kaste"

Šetnja pod nazivom "Budite i vi dio hiperprivilegovane kaste" počinje u 12 sati kod Sebilja, a završava ispred Aria tržnog centra.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U nedjelju će u Sarajevu biti održana protestna šetnja mladih koji su nezadovoljni iznosom subvencije za rješavanje stambenog pitanja. Šetnja pod nazivom “Budite i vi dio hiperprivilegovane kaste” počinje u 12 sati kod Sebilja, a završava ispred Aria tržnog centra.

Naglašavaju da njihova borba za istinu i dostojanstvo u ovoj državi nije obojena ničijom stranačkom zastavom.

“U ovoj borbi nismo sami. Iz dana u dan svijest građana se budi. Do prije 15 dana niko u nas nije vjerovao. Danas imamo veliku podršku građana i javnosti koji znaju da se borimo za ispravnu stvar, jer među nama ima i kasirki na blagajnama, radnika u građevini, proizvodnji, a ima i doktora, inžinjera, pravnika. Svi smo zajedno i svi smo jednaki! Gospodo političari, vaši spinovi, manipulacije i angažovanje dežurnih botova koje ste zaposlili kako bi branili vaše interese, neće proći. Mi se samo istinom borimo, a istina uvijek pobjeđuje”, poručuje neformalna grupa mladih.

Pročitajte još

Na ovaj skup pozivaju prvenstveno mlade Kantona Sarajevo.

“Mi se ne borimo samo za sebe, već za sve mlade u Kantonu Sarajevo kako i oni ne bi prošli istu obmanu, agoniju i prevaru koju prolazimo mi, nas 1.142. Pozivamo da nam se pridruže: penzioneri, predstavnici boračkih udruženja, nevladin sektor, prevareni građani, borci za ljudska prava, predstavnici Ombudsmena za ljudska prava, pozivamo i ambasadore stranih zemalja u BiH, pozivamo šefa Delegacije EU u BiH Johann Sattlera koji često koristi priliku da pozove vlasti u BiH da se okrenu i pomognu mladima, da se okrenu budućnosti ove zemlje. Nažalost, ova vlast čini se okreće glavu od mladih ljudi, i jasno ih usmjerava prema ambasadama stranih zemalja”, ističu.

Dodaju da pozivaju i političare svih stranaka da im se pridruže te ističu da iza ovog saopćenja stoji 1.142 mladih koji su prošli na javnom pozivu za subvencioniranje kupovine prve nekretnine.

“Iza saopćenja stoji više od 800 mladih koji su potpisali peticiju u kojoj izražavaju nezadovoljstvo odobrenim iznosom malo većim od 4.800 KM, daleko najnižim od kako ovaj program postoji, tačnije od 2017. godine”, naveli su.

Kažu da daju podršku stavovima predsjednika stranke Narod i Pravda (NiP) Elmedinu Konakoviću koji je rekao da Vlada KS treba naći rješenje i ovoj grupi mladih isplatiti dodatna sredstva, barem približno iznosu koji su očekivali.

“Za kraj podsjećamo i na 15. decembar 2022. godine kada je potpisana zajednička koalicija tadašnje Osmorke sa HDZ-om i SNSD-om. Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, tada je jasno kazao, a što televizijske kuće mogu potvrditi videomaterijalom, ‘da je cilj ove vlasti da ljudi u BiH, posebno mladi, ne odlaze iz države.’ Pozivamo i predsjednika Nikšića da nam se pridruži u protestnoj šetnji, ali i da preispita stavove zastupnika u Skupštini KS i ministre u Vladi KS. Da li su oni za mlade ili nisu”, zaključuju u saopćenju.

Podsjetimo, do upotrebe termina “hiperprivilegovana kasta” je došlo nakon što je državna parlamentarka Mia Karamehić Abazović kazala su mladi koji protestuju zbog iznosa subvencije “hiperprivilegovana kasta” kazavši “da im nije trebalo dati ništa”.

Prihvati notifikacije