Magazin

Zašto se mališani penju po svemu i sve dodiruju?

Ako je vaš dvogodišnjak pravi nestaško koji se penje gdje god je moguće, to je obećavajući znak da se dobro razvija i raste.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Radoznali i avanturistički

Ova aktivna avantura dio je procesa nazvanog propriocepcija. Propriocepcija je naš osjećaj tjelesne svjesnosti.

Pomaže nam mapirati vlastita tijela i podučava nas gdje su dijelovi tijela i kako ih možemo koristiti za obavljanje različitih aktivnosti.

Podaci prikupljeni korištenjem naših mišića, tetiva, zglobova i kože pomažu u ovom mapiranju jer propriocepcija šalje poruke mozgu, pomažući da se živčani sistem učinkovito organizuje i sve lijepo poveže.

Kad smo djeca, postoji veliko kartografiranje koje je potrebno napraviti kako rastemo, razvijamo se i učimo koristiti svoje tijelo.

“Propriocepcija pomaže djetetu da postigne stanje budnosti kako bi se moglo koncentrisati i učiti”, objašnjavaju stručnjaci iz Oxford Healtha.

Rano učenje

Ovaj proces propriocepcije zapravo počinje mnogo prije rođenja djeteta, kada bebe udaraju i kreću se po majčinoj utrobi.

Ti su pokreti propriocepcija u djelovanju, pomažu djetetovom mozgu da počne razumijevati kako djeluju različiti dijelovi tijela, kako ih ‘premještati’, gdje se nalaze i kako djeluju s drugim dijelovima tijela.

Pretpostavlja se da i bebino štucanje u maternici igra svoju ulogu u ovom procesu mapiranja.

Nakon što se dijete rodi, taj proces propriocepcije se nastavlja u vanjskom svijetu, preslikavajući svoje tijelo sa svim dodirom i svakim pokretom.

Bez obzira gura li beba ruke u usta, gladi maminu kožu tokom hranjenja ili udara nogama u kolicima, svaki taj trenutak govori joj o tome kako njeno tijelo djeluje – i iznutra i izvana – i kako komunicira sa svijetom.

Važan posao

Kako se razvijaju njihove motoričke sposobnosti, tako raste i njihova znatiželja.

Zbog te kombinacije dijete postaje puno mobilnije i u svom okruženju nastavlja prikupljati podatke o mapiranju nadograđujući kondiciju i dodatno pojačavajući njihov razvoj, ili kako volimo opisivati – penjati se na sve i svašta i dotaknuti svaku stvar.

Razvoj bebe možeš njegovati tako što ćeš mu puštati da se slobodno kreće, igra i istražuje u okruženjima sigurnim za djecu.

Nužno je ohrabriti ih da se osjećaju dovoljno samouvjerenima za istraživanje, a ne upozoravati ih na opasnost sve vrijeme.

Propriocepcija na djelu

Odlične aktivnosti djeteta koje njeguju proprioceptivni razvoj uključuju: penjanje, igranje s plastelinom, puzanje, skakanje, trčanje, kotrljanje, dizanje, puhanje mjehurića, žvakanje, sisanje kroz slamku, zagrljaj, bacanje i hvatanje, balansiranje i udaranje lopte.

Ponekad djetetove proprioceptivne sposobnosti i istraživanje mogu kasniti ili se razlikovati od spektra koji se očekuje za njihovu dob.

Stručna terapija često može pomoći kad je to slučaj. Naročito djeca sa senzornim poremećajem mogu imati koristi od ove vrste proprioceptivne igre.

Ako si zabrinuta zbog razvoja djeteta, razgovaraj s ljekarem opće prakse ili pedijatrom, piše portal miss7mama.24sata.hr.

Prihvati notifikacije