Magazin

Zašto pilotima nije dozvoljeno da imaju brade?

Jeste li ikada vidjeli bradatog pilota? Najvjerovatnije ne, jer većina aviokompanija ne voli brade.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Prema riječima glasnogovornika američke Federalne uprave za avijaciju (FAA), brada i brkovi mogu značajno uticati na sigurnost u avionima.

“Nemamo nikakve propise koji zahtijevaju od pilota da budu dobro obrijani, ali mnoge aviokompanije zahtijevaju da piloti budu bez brade ili sa minimalnim bradama kako bi maske za kiseonik pravilno pristajale ako se moraju nositi”, objasnio je glasnogovornik FAA.

“Zahtijevamo da maske za kiseonik budu funkcionalne, a aviokompanije mogu zahtijevati da piloti budu dobro obrijani ili da imaju malu bradu kako bi to osigurali”, dodaje on.

U Delta Airlinesu je pilotima zabranjeno da imaju bradu i brkove kako bi maska ​​za kiseonik bolje pristajala, a sličnu politiku ima i American Airlines.

“Ne dozvoljavamo pilote s bradom u aktivnoj službi, jer je sigurnost jedna od najvažnijih stvari u našoj industriji”, objasnio je njihov glasnogovornik.

Kako prenosi New York Post, ova pravila proizilaze iz studije pod nazivom “Utjecaj brade na performanse maske sa kisikom” koju je sprovela FAA 1987. godine. Tada su otkrili da piloti s bradom ne mogu brzo staviti masku za kiseonik, niti osjećaju kako efikasno pristaje licu.