Svijet

Zašto odlazi lice progresivne politike: Premijerka Novog Zelanda najavila ostavku

Ardern je rekla da će se povući najkasnije 7. februara, manje od tri godine nakon što je ubjedljivo pobijedila na izborima.

FOTO: EPA-EFE/THEN CHIH WEY / POOL
FOTO: EPA-EFE/THEN CHIH WEY / POOL

Jacinda Arden, premijerka Novog Zelanda, na globalnom nivou prepoznata kao lice progresivne politike, iznenadila je zemlju 19. januara najavom da će podnijeti ostavku na funkciju za nekoliko sedmica.

Ova 42-godišnjakinja, koja je vodila zemlju kroz prirodne katastrofe, pandemiju koronavirusa i najgori teroristički napad, rekla je da više nema “dovoljno energije”.

“Ja sam čovek. Dajemo koliko možemo, dokle god možemo, a onda dođe vrijeme da odemo. Za mene je došlo to vrijeme”, rekla je na sastanku članova Laburističke partije.

Ardern je rekla da će se povući najkasnije 7. februara, manje od tri godine nakon što je ubjedljivo pobijedila na izborima i tako osvojila drugi mandat na mjestu premijerke.

Od vrhunca “Jacindamanije” 2020. godine, njena vlada je pokušavala da se izbori sa nizom izazova – njenu popularnost ometaju rastuća inflacija, nadolazeća recesija i oživljavanje konzervativne opozicije, piše AFP.

“Vjerujem da je vođenje zemlje najprivilegovaniji posao koji bi neko mogao da ima, ali i jedan od najizazovnijih. Ne možete i ne treba da radite taj posao osim ako nemate mnogo energije, plus malo rezerve za te neočekivane izazove”, rekla je Ardern.

Ardern je dobila međunarodno priznanje zbog načina na koji je rukovodila situacijom u zemlji nakon masakra u džamiji u Christchurchu 2019. godine, u kojem je ubijen 51 musliman, a još 40 ranjeno.

Kasnije te godine bila je pohvaljena za odlučno vodstvo tokom fatalne erupcije vulkana Bijelo ostrvo (poznato i kao Vakaari).

U četvrtak je navela da je posebno ponosna ba akcije svoje vlade u pogledu pristupačnosti stanova, klimatskih promjena i siromaštva djece.

“I to smo uradili dok smo odgovarali na neke od najvećih prijetnji po zdravlje i ekonomsko blagostanje naše nacije, vjerovatno od Drugog svjetskog rata”, rekla je Ardern.

Međutim, popularnost njene vlade je počela da pada u anketama tokom prošle godine.

Stres koji nosi posao postao je očigledan, jer je Ardern prošlog mjeseca nesvjesno uhvaćena kako jednog opozicionog političara naziva “arogantnim kretenom”.

Novozelandski glumac i holivudski veteran Sam Neill rekao je da je Ardern često bila na meti “nasilnika” na društvenim mrežama.

“Zaslužila je mnogo bolje”, rekao je on u online izjavi, prenosi AFP.

Novi Zeland će izabrati novog premijera na opštim izborima 14. oktobra, najavila je Ardern i dodala da će do tada nastaviti da “služi kao poslanik biračkom tijelu”.

Iako nedavne ankete pokazuju da će koalicija desnog centra vjerovatno pobijediti na izborima, Ardern je rekla da to nije bio razlog za njenu ostavku.

„Ne odlazim zato što vjerujem da ne možemo da pobijedimo na sljedećim izborima, već zato što vjerujem da možemo i da hoćemo. Odlazim zato što sa tako privilegovanim poslom dolazi i velika odgovornost. Odgovornost da znaš kada si prava osoba da za vodstvo, a takođe i kada nisi“, rekla je ona.

Ardern je bila druga premijerka u svijetu koja je postala majka dok je bila na funkciji, poslije Pakistanke Benazir Bhutzo 1990. godine.

Rekla je da se raduje što će provoditi više vremena sa kćerkom Niv, koja bi ove godine trebala krenuti u školu, a dodala je i da se konačno udala za svog partnera, Clarka Gayforda.

Prihvati notifikacije