Magazin

Zašto je prednost imati tvrdoglavo dijete? Stručnjaci kažu: ''Bit će uspješnije''

Mnogi roditelji često su zabrinuti kada primijete da je njihovo dijete počelo pokazivati određenu dozu tvrdoglavosti ili svojeglavosti. Ipak, kako pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Development Psychology, tvrdoglava djeca koja se suprotstavljaju autoritetu imaju veću vjerojatnost da će jednog dana postati uspješna i imati odlična akademska dostignuća.

FOTO: ILUSTRACIJA/BABYCHICK.COM
FOTO: ILUSTRACIJA/BABYCHICK.COM

Naime, spomenuta studija proučavala je 700 djece u dobi od 12 pa sve do 52 godine. Istraživalo se kako ponašanje u djetinjstvu može predvidjeti njihov uspjeh kasnije u životu i je li tvrdoglavost djeteta jedan od temeljnih čimbenika u postizanju uspjeha u odrasloj dobi. Naučnici su proučavali djecu čak 40 godina, a rezultati su ih iznenadili, prenosi Independent.

Kako objašnjavaju, istraživanje je pokazalo da su djeca koja su često kršila određena pravila, prkosila svojim roditeljima i pokazivala određenu dozu tvrdoglavosti zapravo bili oni pojedinci koji su kasnije u odrasloj dobi bili mnogo uspješniji i zarađivali mnogo više nego njihovi vršnjaci koji su u djetinjstvu možda bili poslušniji ili mirniji.

Prihvati notifikacije