Magazin

Zašto crno vino nekima zadaje glavobolje? Nećete pogoditi

Istraživači su pronašli mogući razlog zašto crno vino izaziva glavobolju kod nekih ljudi.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Prirodna boja je vjerovatno odgovorna za neugodne nuspojave.

Nekima zuji u glavi nakon samo jedne čaše crnog vina. Američki istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji željeli su da otkriju zašto je to tako. Prema studiji, okidač bi mogla biti prirodna boja koja se zapravo smatra zdravom, a nalazi se i u voću i povrću: kvercetin.

Kvercetin se smatra zdravim antioksidansom, ali kada se kombinuje s alkoholom, prirodna boja može uzrokovati probleme ometajući razgradnju u tijelu, prema studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports.

Kako su istraživači otkrili, kvercetin u krvotoku se pretvara u drugu supstancu koja se zove glukuronid.

„U ovom obliku, može blokirati razgradnju alkohola“, objašnjava vinski hemičar i koautor studije Andrew Waterhouse. Kao rezultat toga, ljudi proizvode mnogo acetaldehida, toksina koji može imati iritirajući i upalni učinak na tijelo – a poznato je da izaziva tipičan mamurluk nakon intoksikacije alkoholom.

“Istraživači već dugo znaju da visoki nivoi acetaldehida mogu uzrokovati crvenilo lica, glavobolju i mučninu”, objašnjava autorica studije Apramita Devi.