Prirodna boja je vjerovatno odgovorna za neugodne nuspojave.
Nekima zuji u glavi nakon samo jedne čaše crnog vina. Američki istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji željeli su da otkriju zašto je to tako. Prema studiji, okidač bi mogla biti prirodna boja koja se zapravo smatra zdravom, a nalazi se i u voću i povrću: kvercetin.
Kvercetin se smatra zdravim antioksidansom, ali kada se kombinuje s alkoholom, prirodna boja može uzrokovati probleme ometajući razgradnju u tijelu, prema studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports.
Kako su istraživači otkrili, kvercetin u krvotoku se pretvara u drugu supstancu koja se zove glukuronid.
„U ovom obliku, može blokirati razgradnju alkohola“, objašnjava vinski hemičar i koautor studije Andrew Waterhouse. Kao rezultat toga, ljudi proizvode mnogo acetaldehida, toksina koji može imati iritirajući i upalni učinak na tijelo – a poznato je da izaziva tipičan mamurluk nakon intoksikacije alkoholom.
“Istraživači već dugo znaju da visoki nivoi acetaldehida mogu uzrokovati crvenilo lica, glavobolju i mučninu”, objašnjava autorica studije Apramita Devi.