BiH

Zaštita imovinskih i stvarnih prava Srba u FBiH

U Uredu Vlade RS danas je održan sastanak predstavnika Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH s predstavnicima srpskih organizacija i udruženja u Brčko Distriktu.

FOTO: ODBOR ZA ZAŠTITU PRAVA SRBA U FEDERACIJI BIH
FOTO: ODBOR ZA ZAŠTITU PRAVA SRBA U FEDERACIJI BIH

Sastanku su prisustvovali predstavnici organizacija Konzervativni klub Brčko, udruženja Krajišnika Brčko, te udruženja sarajevskih Srba u Brčkom, saopćio je Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Tema sastanka bila je zaštita imovinskih i stvarnih prava Srba u Federaciji BiH, ostvarivanje prava na obnovu električne mreže za srpska sela u Federaciji, popravka puteva, obnova kuća i druge komunalne infrastrukture.

Konstatirano je kako je najviše Srba u Brčkom izbjeglo i raseljeno iz općina Jajce, Donji Vakuf, Bugojno, Ilijaš, a ima i značajan broj Srba iz Hercegovine koji su novi dom pronašli u Brčkom.

– Dogovoreno je da se u naseljima Gredice Ilićka i Grbavica u Brčko distriktu organiziraju javne tribine s građanima koji imaju imovinska prava u Federaciji BiH, da se narodu približi postupak harmonizacije gruntovnice i katastra u Federaciji BiH – izjavio je Đorđe Radanović iz Odbora za zaštitu prava Srba.

U vezi obnove komunalne infrastrukture najviše pažnje je posvećeno obnovi elektro mreže za naselja Brvanci i Krezluk, a za obnovu druge infrastrukture za sela Bravnice i Vinac, sve općina Jajce, dodaje se u saopćenju.

U Brčkom je 1991. godine živjelo 18.128 Srba, a po posljednjem popisu iz 2013. godine, njih 28.884.

Oko 10.500 Srba koji danas žive u Brčko distriktu, a izbjegli su iz Federacije, i dalje ima imovinu (njive šume voćnjake pašnjake i dr.) u Federaciji BiH, dodaje u saopćenju.

Prihvati notifikacije