Ekonomija

Zaposleni u ovom dijelu BiH dobivaju jednokratnu pomoć od 400 KM

Na popisu se nalazi oko 660 zaposlenih u organima javne uprave koji su ispunili uvjete za isplatu ove pomoći, a što se tiče javnih poduzeća nemaju tačan broj

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Rebalansom proračuna Distrikta Brčko za 2023. godinu u iznosu od 40,5 miliona KM osigurana su sredstva i za povećanje plaća zaposlenima u javnom sektoru, kao jedna od obveza preuzetih u dogovoru sa Sindikatom Brčko distrikta u vezi s povećanjem plaća zaposlenih u javnoj upravi.

Predsjednik Sindkata Brčko distrikta Igor Babić kaže da se također odnosi i za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u javnoj upravi koji imaju plaću manju od 1.200 KM, javlja Fena.

“Mi smo dobili informaciju da bi isplata jednokratne novčane pomoći zaposlenima u organima javne uprave trebala početi za najviše 15 dana u iznosu od 400 maraka čija je osnovna plaća do 1.200 KM odnosno koja ne prelazi neoporezivi dio, kao i pravnim osobama koje je osnovao Distrikt”, pojasnio je Babić.

Prema riječima Babića, pravo na ovu jednokratnu pomoć imaju i zaposleni u javnim poduzećima.

“S tim da će ako poduzeće posluje pozitivno isplatiti jednokatnu pomoć, a ako poduzeća nemaju novčana sredstva bit će isplaćeno iz rebalansa proračuna Distrikta za 2023 godinu”, istaknuo je Babić.

Kako je rekao, na popisu se nalazi oko 660 zaposlenih u organima javne uprave koji su ispunili uvjete za isplatu ove pomoći, a što se tiče javnih poduzeća nemaju tačan broj.

“Vlada Brčko distrikta je tražila od javnih poduzeća da dostave popise sa žiro računima onih koji bi trebali dobiti ovu pomoć i vjerujemo da nitko neće biti izostavljen”, naveo je Babić.

Generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi Distrikta počeo je 23. maj ove godine, a završen je četvrog jula potpisanim Sporazumom o prestanku generalnog štrajka između Vlade Distrikta i brčanskog Sindikata.

Prihvati notifikacije