Svijet

Zapaljiva retorika Erdogana, poručio Grčkoj da bi im mogli "doći iznenada jedne noći"

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan iskoristio je svoj govor na G20 summitu kao priliku da ponovo zaprijeti Grčkoj. Pred novinarima je rekao da Turska "može doći iznenada jedne noći" te da bi susjedna zemlja trebala "paziti na svoje mjesto" i "sjetiti se povijesti".

FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Erdogan je posljednjih mjeseci pojačao svoju retoriku protiv Grčke zbog, kako tvrde iz Ankare, prijetnje sve većeg gomilanja vojske na grčkim otocima u Egejskom moru blizu turske obale. U govoru na Baliju turski je predsjednik povećanu vojnu prisutnost Grčke ocijenio “besmislenom” te je dodao da “svi avioni i oružje koji dođu neće biti od koristi”, prenosi Politico.

Ovo nije prvi put da je Erdogan izgovorio ovu specifičnu prijetnju, koja je referenca na pjesmu popularnu u vrijeme turske invazije na sjeverni Cipar 1974. Bir Gece Ansizin Gelebilirim. Prošlog rujna Erdogan je već rekao da bi Turska mogla “doći iznenada jedne noći”, što je navelo Atenu da prijetnje usporedi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

“Riskiramo ponovno svjedočenje situaciji kakva se trenutačno odvija u jednom drugom dijelu našeg kontinenta”, napisao je tada grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias u pismima NATO-u, EU i Ujedinjenim narodima.

U septembru je EU izrazila zabrinutost zbog Erdoganovih komentara, dok ih je američki State Department nazvao “bezopasnima” i ponovio da grčki suverenitet nad egejskim otocima “nije doveden u pitanje”.

Prihvati notifikacije