Svijet

Zapad uputio novu salvu kritika prema Rusiji

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u srijedu su kritikovali Rusiju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija zbog raketnih napada na Ukrajinu, na sastanku održanom dan nakon što je projektil, za koji je NATO rekao da je najvjerovatnije ukrajinski, eksplodirao na teritoriju Poljske.

FOTO: TWITTER
FOTO: TWITTER

Vojni savez NATO i Poljska objavili su da je vjerovatno riječ o zalutalom projektilu koji je ispalila ukrajinska protuzračna odbrana, a ne o ruskom napadu, čime su ublažena međunarodna strahovanja o eskalaciji rata. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je međutim da raketa sasvim sigurno nije ukrajinska.

Dvije su osobe poginule od projektila u poljskom selu u blizini ukrajinsko-poljske granice u utorak, istog dana kada je Rusija ispalila desetke projektila na gradove širom Ukrajine, ciljajući njenu energetsku mrežu i pogoršavajući nestanke struje za milione ljudi. Vlada u Kijevu rekla je da je to bio najintenzivniji raketni napad u devetomjesečnom ratu.

“Ova se tragedija nikada ne bi dogodila da nije bilo nepotrebne ruske invazije na Ukrajinu i njenih nedavnih raketnih napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu”, rekla je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield. “Ukrajina ima puno pravo braniti se od napada”, rekla je Thomas-Greenfield.

Britanski i poljski ambasadori pri UN-u ponovili su izjavu da je za eksploziju u Poljskoj u konačnici kriva ruska invazija. Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia rekao je na sastanku: “Odavno su nas prestali čuditi vaši pokušaji da u bilo kojim okolnostima, uprkos činjenicama ili zdravom razumu, za sve okrivite Rusiju.”

Članovi Vijeća sigurnosti na sastanku su također pozvali Rusiju da produži dogovor o žitaricama u Crnom moru, koji bi se trebao nastaviti primjenjivati u subotu osim ako ne bude primjedbi.

Moskva je suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu krajem oktobra, ali se ponovno pridružila nakon četiri dana, ublažavajući strahovanja od daljnjih poremećaja u izvozu žitarica jednog od najvećih svjetskih dobavljača u vrijeme neobuzdane globalne inflacije i nestašice hrane.

Prihvati notifikacije