BiH

Zamjenici ministra Galić i Goganović sa zamjenikom zapovjednika KoV SAD u Europi i Africi

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić primio je, sa zamjenikom ministra obrane BiH za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, u ponedjeljak, u službeni posjet zamjenika zapovjednika Kopnene vojske SAD-a u Europi i Africi (USAREUR-AF DCG) general-pukovnika Andrewa Rohlinga.

FOTO: MINISTARSTVO OBRANE BIH
FOTO: MINISTARSTVO OBRANE BIH

Sastanku su nazočili i zamjenica veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH Deborah Mennuti, pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović te vojni izaslanik SAD u BiH brigadir Eric Adams i ostali suradnici, a razgovaralo se o bilateralnoj vojnoj suradnji Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država kao i mogućnostima unaprijeđenja te suradnje, posebno u pogledu zajedničkih obuka i vježbi. Zamjenik ministra Galić je istaknuo da je nemjerljiva važnost strateškog partnerstva BiH sa SAD-om, kako u oblasti ostvarivanja euroatlantskih integracija BiH, tako i daljeg razvoja Oružanih snaga BiH. On je naglasio da je svaka dalja potpora američkih oružanih snaga dobrodošla za jačanje postrojbi OS BiH, posebno kad su u pitanju postrojbe deklarirane za međunarodne operacije, deminiranje i zračne snage – navodi se.

Sugovornici su posebno naglasili važnost te suradnje za jačanje mira, stabilnosti i sigunosti u cijeloj regiji. Zamjenik ministra Goganović je, u tom pogledu, istaknuo važnost činjenice što je nastavljena misija EUFOR-a u BiH. On je naglasio da je suradnja s NATO-om prihvatljiva i za entitet Republiku Srpsku, radi očuvanja Daytonskog sporazuma te da je očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti imperativ za sve.

General Rohling je zahvalio domaćinima za obostranu želju da se vojna suradnja dalje razvija, te naglasio spremnost da se još više učini u tome smjeru. Svoj posjet BiH general Rohling nastavlja u utorak, sastankom s predstavnicima Zajedničkog stožera OSBiH – saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Prihvati notifikacije