Politika

Zahiragić: "Zašto zaobilazite SDA i DF, kakva vam je to demokratija?"

Schmidt može napraviti samo neku akrobaciju, koja bi samo jednokratno poslužila da se zaobiđe volja Bošnjaka oličena u potpredsjedniku FBIH Refiku Lendi, smatra Zahiragić

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Delegat SDA u Domu naroda FBiH Haris Zahiragić komentarisao je jučerašnji sastanak stranaka Osmorke i HDZ-a u Delegaciji Evropske unije, izrazivši ogorčenje što na pomenuti sastanak nisu bili pozvani predstavnici SDA i Demokratske fronte (DF).

Zahiragić navodi da SDA i DF zajedno imaju skoro 40% zastupnika u Predstavničkom domu, ali i poziciju potpredsjednika Federacije BiH koji je ključan za uspostavu vlasti, te se pita “kakva je to demokratija” kada se SDA i DF zaobilaze na sastancima ambasadora. Bez SBiH-a i NES-a, “Osmorka/Trojka+” i HDZ nemaju većinu ni u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH, a ni u Domu naroda. To nije spriječilo Čovića i Nikšića da i dalje budu optimistični u vezi sa imenovanjem Vlade Nermina Nikšića, a koji nije mogao ući u Parlament ni direktno ni preko kompenzacije, Vlade izbornih gubitnika. Šta planiraju? Schmidt, očito, nakon prijetnje Dragana Čovića, neće(ne smije) svojom odlukom trajno oslabiti ulogu predsjednika/potpredsjednika FBiH, to jeste neće oslabiti etnički princip u FBiH. Nažalost. Predlagao sam takvo rješenje javno i podržavao, cijela je SDA, iako bi išlo na kratkoročnu štetu SDA, ali na dugoročnu korist FBiH, a samim tim i Bosne i Hercegovine.

Dakle, Schmidt može napraviti samo neku akrobaciju, koja bi samo jednokratno poslužila da se zaobiđe volja Bošnjaka oličena u potpredsjedniku FBIH Refiku Lendi, ali ne i da se uvede princip da se volja većina u Predstavničkom domu i danas, ali i za 4 godine, isključivo poštuje kada je u pitanju izbor Vlade FBIH? Znači Hrvatica Bradara i Srbin Stojanović, vrijedniji su od Bošnjaka Lende, iako je Bošnjaka preko 70% u FBiH. To je, blago rečeno, diskriminacija Bošnjaka”, napisao je Zahiragić na svom Facebook profilu.

Dodao je da bi to dovelo do toga da “Osmorka” – to jest ono što od nje ostane i HDZ, nemaju više većinu ni u Predstavničkom domu. – Kako onda planiraju sakupiti većinu za imenovanje Vlade, ako Schmidtovim neustavnim akrobacijama zaobiđu Lendu? Mogu samo kupovinom ruku, jer nemaju drugi način. Da li je to demokratija, a koju zagovaraju predstavnici kvislinške Trojke i njihovi strani mentori? Očito da jeste. Nećemo na to ostati nijemi, neka znate – poručuje Haris Zahiragić.

Prihvati notifikacije