Magazin

Zagrepčanka posvetila pjesmu Sarajevu: Lana Škrgatić objavila spot za duet Žerom

Lana Škrgatić, pjevačica, akademska muzičarka, kantautorka, multi-instrumentalistkinja i profesoricamuzičke kulture u Američkoj školi u Zagrebu, predstavila je spot za duet "Sarajevo", koji je snimila saDraženom Žerićem Žerom.

FOTO: DARIJAN LUZAR
FOTO: DARIJAN LUZAR

Na pjesmi je radila vrhunska ekipa muzičara. Lana Škrgatić potpisuje muziku, dok je tekst radila zajednosa svojim suprugom Ivanom Pužem. Harmoniku je svirao Mladen Kosovec, violinu Petra Golik Brdek, gitaru Dragomir Herendić, a bubnjeve Ivan Puž.

Spot je režirao Zdravko Valentin. Snimanje spota je bilo predivno, doista smo uhvatili prekrasne kadrove u ranu zoru i pokušali dočarati nostalgičnu emociju koju sam osjećala kada sam pisala pjesmu – kaže Škrgatić.

Publika u BiH Lanu je upoznala na nastupima “Zabranjenog pušenja”, čija članica je bila duže od četirigodine. Sarađivala je i sa “Crvenom jabukom”, “Divljim jagodama”, “Teškom industrijom”… Često sam boravila u Sarajevu kada sam bila članica grupe “Zabranjeno Pušenje”, i taj grad me je očarao.

Sula (Sejo Sexon) me svakako inspirirao kroz svoje priče i tekstove, a snimanje albuma “SvjetlaSarajeva” je ujedno i zadnji album koji sam radila sa njima. Ova pjesma je jedna vrsta zahvale bendu, ali itom predivnom gradu punom duše.

Kroz saradnje sa “Crvenom jabukom” pitala sam Žeru da gostuje na ovoj pjesmi, jer sam, jednostavno, čula njegov vokal i emociju. On je pristao i tako je nastao duet “Sarajevo”. Sarajevo je poseban grad za koji me vežu lijepe uspomene i gdje sam provela nezaboravne trenutke. Imala sam potrebu napisati pjesmu o Sarajevu, što je možda malo i čudno jer sam odrasla u Zagrebu, a nemam pjesmu o Zagrebu. Međutim, eto, tako sam osjetila i ta pjesma govori o mom odlasku u Britaniju, te kako je, ipak, Sarajevo mjesto gdje se duša ispuni – kaže pjevačica.

Škrgatić sa svojim saradnicima uveliko priprema koncertnu promociju albuma prvijenca “Avantura”, nakojoj će imati posebne muzičke gošće. Koncertnu promociju održat ću 20. oktobra u klubu Sax u Zagrebu. Uz moj trio, koji čine Tea Mišković i Ivan Puž, imat ću i pojačanje – Dragomira Herendića Dragiannija na gitari, koji je producirao album i snimio sve gitare, Luciju Krstanović na violini, koja je bila u mom ženskom bendu C.U.R.E. i Jec iz benda Daddy Cool.

Gosti će biti i Zele Lipovača, Toni Janković, Boris Novković, sa kojima sam također sarađivala. Na sceni će biti i plesači, za čiju koreografiju se pobrinula talentirana koreografkinja Nina Vidošević. Uz autorske pjesme sa albuma, izvodit ćemo i nekoliko obrada na naš način, ali i neke potpuno nove pjesme koje još nisu izašle – govori Lana koja sve češće nastupa i u Bosni i Hercegovini i nada se koncertnoj promociji u Sarajevu.

Prihvati notifikacije