BiH

“Zagreb je 90-ih odlučivao šta će Mostar raditi, danas Mostar diriguje Zagrebu”

Kada kažete Hrvati u BiH uglavnom se misli na Hercegovce

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Zagreb je 90-ih godina bio adresa iz koje se odlučivalo šta će Mostar raditi. Čini mi se da se ta situacija promijenila i da danas Mostar više dirigira kako će Zagreb reagirati”, rekao je hrvatski historičar Hrvoje Klasić na sesiji Kruga 99 o temi “BiH i euroatlantske integracije” odgovarajući na pitanje o odnosu BiH i Hrvatske.

Istako je kako BiH ima previše “dociranja odsvuda pa i iz Zagreba”.

“Kada kažete Hrvati u BiH uglavnom se misli na Hercegovce. Hrvati u Posavini i Srednjoj Bosni su zaboravljen pojam, a nije ipak da ih nema. A kamoli Hrvati u Republici Srpskoj. Naravno da su nezadovoljni, mnogi su nezadovoljni”, rekao je Klasić govoreći o nezadovoljstvu Hravata u BiH o čemu se mnogo pričalo u predizbornom periodu.

Istakao je da je, proučavajući prošlost i društva naučio da, ako postoji nezadovoljstvo, treba vidjeti jesu li ti koji ga osjećaju u krivu i jesu li oni koji misle da su u krivu uvijek upravu.

“Ja sam jedan od onih u Hrvatskoj koji nacionalni identitet smatram zadnjim u nizu identiteta koji mene obilježavaju ili znače u životu. Ali, ima prostora za poboljšanje. Ima i Hrvata u BiH poput Komšića i franjevaca koji su gostovali, a koji imaju potpuno drugačije stavove. Cijela priča se ne smije svesti na ‘mi i oni’. Mislim da u svakoj svađi i sukobu treba gledati više strana i mogućnost kompromisa da se ne našteti interesima društva i države u kojoj jedni, drugi, treći i ostali žive”, poručio je Klasić.

Prihvati notifikacije