Magazin

Začinite bajramsku trpezu punjenim paprikama na tradicionalni način: Ovo je tajna njihove slasti

Svaka kuća ima svoj recept za punjene paprike. Neki kuhari u mesnu smjesu dodaju sirovu rižu, dok je drugi tostiraju na masti ili dodaju komadiće suhog mesa, ali svi se slažu da nadjev mora biti sočan.

FOTO: NESTLE.HR
FOTO: NESTLE.HR

Tajna slasti može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje. Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mješavini povrtne juhe i paradajz sosa, a “klasičari” više vole dodati domaći umak od paradajza.

Pročitajte još

Bosanske paprike slast duguju sosu koji se prethodno krčka kako bi se povezali okusi i mirisi sastojaka, a potom se peku u pećnici, zbog čega, mnogi će reći, imaju intenzivniji okus. Osim toga, često se poslužuju uz dodatak kiselog vrhnja. Ako još niste, isprobati ih možete po ovom receptu, pa prosudite sami čije su bolje.

Sastojci:2 velika paradajza2 čena bijelog luka1 glavica luka350 g mljevene junetine100 g riže1 kašičica slatke mljevene paprike½ kašičice ljute mljevene paprike10 manjih paprika1 kašičica koncentrata od rajčiceso

Priprema:Paradajz blanširajte u vrućoj vodi pa ogulite, očistite i narežite.Polovicu sjeckane glavice luka i jedan češanj bjelog luka nasjeckajte, pomiješajte i stavite u vatrostalnu posudu (dovoljno veliku jer ćete u njoj kasnije peći paprike).Prelijte uljem i poklopite aluminijskom folijom pa stavite u pećnicu na 180 °C dok ne pripremite sos.Preostali luk i bijeli luk kratko popržite pa dodajte meso i začine.Rižu kratko popržite na ulju, prelijte vodom (otprilike 2 dl) i poklopite. Kuhajte je na laganoj do srednjoj vatri dok ne bude napola skuhana pa je pomiješajte s mesom.Izvadite posudu iz pećnice.Napunite očišćene paprike smjesom pa ih položite u posudu na pečenu smjesu paradajza luka i bijelog luka.Paradajz sos pomiješajte sa 600 ml vode i prelijte paprike.Pecite ih u pećnici oko sat, sat i pol. Prema želji poslužite s vrhnjem i uživajte!