BiH

Zabrana prometa za vozila teža od pet tona preko mosta na međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj

U saopćenju Ministarstvo komunikacija i prometa BiH navodi se da će zabrana prometa trajati do okončanja postupka rekonstrukcije mosta.

zvornik
FOTO: FENA

Riječ je o tome da su prema  izvještaju o tehničkom pregledu mosta koji se koristi za potrebe međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj, uočena  oštećenja noseće konstrukcije mosta koja su obavezala na potrebu uvođenja zabrane prometa za vozila teža od pet tona.

S tim u vezi, u Republici Srbiji je urađen projekat prometa i prometne signalizacije na državnoj cesti u zoni graničnog prijelaza Mali Zvornik, na osnovu kojeg je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije odobrilo postavljanje prometne signalizacije u skladu sa projektom.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske je donijelo rješenje,  kojim se zabranjuje promet za vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi pet tona na magistralnoj cesti prvog reda MI-110, dionica Karakaj 3 – granica Bosne i Hercegovine i Republike Srbije (međudržavni most preko rijeke Drine).

Iz Ministarstva  komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine obavještavaju  bh. prijevoznike koji u skladu sa registriranim redovima vožnje obavljaju međunarodni linijski prijevoz putnika preko međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj da od 8. aprila (ponedjeljak) umjesto međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj koriste međunarodni granični prijelaz Šepak.

Također, obavještavamo i bh. prijevoznike koji obavljaju međunarodni prijevoz robe da umjesto međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj koriste druge međunarodne granične prijelaze, a u skladu sa instrukcijom nadležnog carinskog organa, navodi se u saopćenju  Ministarstva komunikacija i prometa BiH.