Magazin

Zaboravljene poslastice: Ova 3 kolača obožavala je cijela Juga, a danas ih malo ko pravi

Omiljeni kolači na koje je mirisala cijela Juga.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Svaka domaćica znala je da ih spremi, a djeca su se otimala oko njih. Ove tri poslastice s razlogom su i danas popularne, a mi vam donosimo starinske recepte za njihovu pripremu.

SUTLIJA

Sastojci:

100 grama riže

750 ml mlijeka

4-5 kašike šećera

Prstohvat soli

Priprema:

Kuhati pirinač (rižu) u vodi oko tri minuta, a zatim ga ocijediti. U mleko sipati so, i staviti na vatru da provri. Dodati pirinač i kuhati na slaboj vatri dok pirinač ne upije mlijeko, ne mešati. U kuhani pirinač dodati šećer i oprezno promiješati kako bi zrna ostala cijela.

KOH

Sastojci:

5 jaja

13 kašika šećera

10 kašika griza

1l mlIJeka

2 vanilin šećera

Priprema:

Odvojiti bJelanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst snIJeg. U belanca dodati 10 kašika šećera, pa mutiti još malo. Zatim dodati žumanca i griz polako mešajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne da se odvaja ivica od pleha.

Dok se koh peče, skuvati mleko sa 3 kašike šećera i vanilinim šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, koristite litar i po mleka i dodajte još 3 kašike šećera. Pečen koh kutlačom prelivajte toplim mlekom (nikako ne sipajte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i kada upije svo mlIJeko.

Sastojci:

4 jaja (odvojiti žumanca i bjelanca)

100 g šećera

oko 2 l mlijeka

1,5 kašika brašna (ili gustina)

1 kašičica ekstrakta vanile

2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Mikserom umutiti belanca u čvrstu smesu. U dublju šerpu sipati mleko i dodati ekstrat vanile i ostaviti da provri. Kada mleko provri smanjiti temperaturu, a zatim kašikom vaditi umućena belanca i pažljivo i spuštati u vrelo mleko. Šnenokle kuvati po 1,5 minut sa svake strane, pa ih izvaditi iz mleka i poredati u činiju.

Krem za šnenokle

Umutiti žumanca i šećer, pa u tu smesu dodati gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kojem su se kuvale šnenokle, te sve dobro promešati. Mleko u kojem su se kuvale šnenokle staviti opet da vri, a temperaturu smanjiti. Lagano dodati smesu sa žumancima neprestano mešajući i sve zajedno kuvati do zgušnjavanja.

Kada se smesa zgusne, skinuti je sa ringle i ostaviti da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, njime preliti šnenokle. Kolač držati u frižideru.