Magazin

Zaboravite musaku, ovaj punjeni paradajz je hit ljeta

Upravo takav je ovaj recept za punjeni paradajz, savršen izbor za brz i ukusan ručak, večeru ili predjelo koje će oduševiti i goste.

FOTO: STOCK.ADOBE.COM
FOTO: STOCK.ADOBE.COM

Kad temperature porastu, svi tragamo za jelima koja su lagana, jednostavna i dovoljno osvježavajuća da ih možemo pripremiti bez mnogo stajanja kraj šporeta.

Upravo takav je ovaj recept za punjeni paradajz, savršen izbor za brz i ukusan ručak, večeru ili predjelo koje će oduševiti i goste. Priprema traje manje od 15 minuta, a rezultat je jelo puno okusa, boja i ljetne svježine.

Sastojci (za 4 osobe)

8 zrelih paradajza400 g mljevenog mesa150 g riže2 srednje mrkve (rendane)2 glavice crnog luka (sitno sjeckane)5–6 čehna bijelog luka (pasiranog)

Začini po ukusu: so, biber, mljevena paprika, vegeta, bosiljak, sjeckani peršun i celerov list

Malo brašna i ulja (za sos)

Pročitajte još

Priprema:

Operite paradajz, odsijecite gornji dio (kao poklopac) i pažljivo izdubite sredinu. Izdubljenu sredinu sitno isjeckajte i sačuvajte za kasnije.

U tiganj zagrijte malo ulja i propržite crni i bijeli luk. Dodajte rendanu mrkvu, kratko dinstajte, pa ubacite opranu rižu. Nakon nekoliko minuta dodajte mljeveno meso i dinstajte dok tečnost ne ispari. Začinite po ukusu i umiješajte svježe sjeckane začine – peršun i celerov list.

Fila napunite paradajze i poklopite ih njihovim vrhovima. Poredajte ih u vatrostalnu ili zemljanu posudu.

Na malo ulja propržite kašiku brašna, dodajte sjeckanu sredinu od paradajza, malo kuhanog paradajza (ili paradajz soka) i vodu. Začinite po ukusu i kratko prokuhajte.

Sosom prelijte punjene paradajze i pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta – dok sos ne postane gust i paradajz mekan.

Poslužite uz domaći hljeb, pire krompir ili laganu salatu. Uživajte!