Magazin

Za ovo tradicionalno bosansko jelo uvijek se traži porcija više, a tako se lako priprema

Jednom kad je probate, kvrguša će sigurno postati jedno od onih jela koje rado spremate kada se vratite s posla

FOTO: YOUTUBE / SARA’S BITES
FOTO: YOUTUBE / SARA’S BITES

Pretpostavlja se da se ovako zove zato što piletina poredana po njoj podsjeća na kvrge. 

Potrebno vam je: 

6 komada piletine (krila ili bataci) 

350 grama brašna 

1 supena kašika kisele pavlake 

1 jaje 

1 supena kašika vegete 

½ kafene kašike soli 

2¼ šolje mlake vode 

4-6 supenih kašika putera 

½ šolje mlijeka 

6 supenih kašika pavlake 

Ulje 

Priprema: 

Uključite rernu na 250 stepeni. Ubacite u nju nauljenu tepsiju da se ugrije. Tepsiju ne morate temeljno nauljiti, mala količina ulja će biti dovoljna. Uglavnom tepsija bi trebala biti vrela kad sipate smjesu u nju da se ne bi lijepila. 

Operite piletinu. U većoj posudi je marinirajte sa vegetom i 2 supene kašike ulja. 

Pomiješajte brašno, pavlaku, jaje, so i vodu i miješajte dok ne postane izjednačeno (oko 5 min). Možete koristiti mikser. Gustina smjese bi trebala da bude nešto gušća od one za palačinke. 

Pažljivo izvadite vrelu tepsiju iz rerne i sipajte u nju tijesto. Lagano protresite tepsiju da izjednačite smjesu. Na vrh poredajte piletinu i jednako je rasporedite. Zalijte sa preostalim uljem iz posude u kojoj ste čuvali piletinu. 

Vratite tepsiju u rernu. Pecite 20-25 minuta, pazeći da ne zagori po vrhu, i da se ravnomerno peče i po vrhu i dnu. Često je provjeravajte da ne bi zagorjela. Ako počne da se rumeni previše, prekrijte je folijom. 

Snizite temperaturu na 200 stepeni i pecite dodatnih 20 do 25 min. 

Kvrguša je gotova kad su krajevi malo hrskavi, a sredina tvrđa, ali ne previše, mada će dijelovi koji su ispod piletine biti mekši.

Izvadite kvrgušu iz rerne i svaki komad piletine premažite jednom supenom kašikom putera. Vratite u rernu na 5 min. 

Opet izvadite iz rerne i zalijte ćoškove kvrguše mlijekom. Isključite rernu i vratite tepsiju unutra još 10 min. 

Prije serviranja je premažite pavlakom.