Kultura

Za izradu je bilo potrebno stado od 117 ovaca. Teži 8,5 kg, najveća je knjiga zlatnoga razdoblja hrvatskoga glagoljaštva

Danas se održava večer hrvatske glagoljice i glagoljaštva na Staroslavenskome institutu, i posvećena je novom izdanju Brevijara Vida Omišljanina

FOTO: STAROSLAVENSKI INSTITUT
FOTO: STAROSLAVENSKI INSTITUT

Podsjećaju da 22. februara 1483. izdana prva hrvatska tiskana knjiga, hrvatskoglagoljski Misal po zakonu rimskoga dvora. Bio je to vrhunac zlatnoga razdoblja hrvatskoga glagoljaštva, koje obuhvaća 14. i 15. stoljeće. Zbog toga se 22. veljače u Hrvatskoj obilježava kao Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Kako pišu: “Staroslavenski institut, kao središnja hrvatska akademska ustanova za istraživanje hrvatske glagoljice i glagoljaštva, proslavit će taj dan svojom tradicionalnom Večeri hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Budući da se sjedište instituta obnavlja nakon zagrebačkoga potresa, Večer se održava posredstvom platforme Zoom.

Središnja je tema ovogodišnje Večeri hrvatske glagoljice i glagoljaštva jedna od najvažnijih hrvatskoglagoljičnih rukopisnih knjiga, Brevijar Vida Omišljanina. Napisao ga je pisar Vid iz Omišlja na otoku Krku 1396. godine za crkvu sv. Bartolomeja i sv. Antona u Ročuu Istri. Danas se čuva u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču pod signaturom Cod. Slav. 3.

Pročitajte još

Zbog bogatstva svetopisamskih tekstova koji se u njemu nalaze Brevijar je Vida Omišljanina nazvan hrvatsko glagoljičnom Biblijom.Poznat je i kao najveća i najteža knjiga zlatnoga razdoblja hrvatskoga glagoljaštva – sadržava 468 listova pergamene i teži oko 8,5 kilograma.

Naime, kako piše Staroslavenski institut, prema računici Branka Fučića za izradu je te pergamene bilo potrebno stado od 117 ovaca”.

Marljivim radom i trudom znanstvenika i suradnika Staroslavenskoga instituta te u suradnji s centrom Centre of Image and Material Analysis in Cultural Heritage, krajem 2023. godine objavljeno je faksimilno izdanje Brevijara Vida Omišljanina s transliteracijom. Tako je taj vrijedni hrvatskoglagoljični kodeks ponovno postao dostupan hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti. Ove se godine očekuje izlazak knjige studija sa znanstveno-stručnim prilozima o Brevijaru, čime će se upotpuniti njegovo trosvezačno izdanje.

Dok se čeka tiskano izdanje knjige studija, znanstvenici sa Staroslavenskoga instituta podijelit će svoja znanja o Brevijaru u znanstveno-popularnim predavanjima namijenjenima svim ljubiteljima hrvatskoglagoljske baštine i hrvatske kulture. Govorit će se o tome što je i čemu služi brevijar, o jezičnoj slojevitosti Brevijara Vida Omišljanina te o tome je li pisar bio Vid iz Omišlja.

U četvrtak 22. veljače s početkom u 18 sati posredstvom platforme Zoom održat će se tri predavanja, svako u trajanju od 15 minuta: dr. sc. Kristijan Kuhar održat će predavanje Srednjovjekovni brevijar: pjesmarica, molitvenik i udžbenik, akademik Milan Mihaljević predavanje 8,5 kilograma glagoljice i dr. sc. Jozo Vela predavanje Pisar Vid iz Omišlja.

Nakon predavanja održat će se nagradna pitalica, a onaj tko prvi točno odgovori na sva tri pitanja, bit će nagrađen gramatikom prvoga hrvatskoga književnog jezika, tj. knjigom Hrvatski crkvenoslavenski jezik (2014.).

Prihvati notifikacije