Svijet

WSJ: SAD priprema novu vojnu podršku Izraelu od 1,3 milijarde dolara

Kako navodi WSJ, pozivajući se na američke zvaničnike, zvanični Washington neprekidno nastavlja vojnu podršku Izraelu.

joe-biden
FOTO: PIXABAY

Američki list “Wall Street Journal (WSJ)” tvrdi da administracija Joea Bidena priprema novu prodaju oružja Izraelu u vrijednosti od blizu 1,3 milijarde dolara (1,22 milijardi eura), prenosi Anadolu.

Kako navodi WSJ, pozivajući se na američke zvaničnike, zvanični Washington neprekidno nastavlja vojnu podršku Izraelu.

Američki list navodi da se Bidenova administracija priprema da odobri novi paket prodaje oružja Izraelu ukupne vrijednosti od 1,3 milijarde dolara koji uključuje tenkovsku municiju, vojna vozila i minobacače.

Ukoliko bi zaista došlo do realizacije ove prodaje, to bi bila jedan od najvećih paketa američke vojne podrške Izraelu od 7. oktobra.

Kako se navodi, ovaj paket prodaje nije uključen u paket podrške od 26 milijardi dolara Izraelu o čemu će odlučivati američki Kongres.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 34.012.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.