Svijet

WHO uputio apel Evropljanima: Nepripremljenost na vrućinu može biti smrtonosna

Evropski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je stanovnike da budu pripremljeni za visoke temperature, u vrijeme dok toplinski val zahvaća velik dio kontinenta.

FOTO: EPA-EFE/JIM LO SCALZO
FOTO: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

“Bez nužne pripreme vrućina može postati smrtonosna”, upozorio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu.

Savjeti WHO-a

Belgijanac je predložio niz mjera koje stanovnici mogu poduzeti kako bi izbjegli najgore posljedice toplinskog vala. Savjetovao je ostanak kod kuće i izbjegavanje najtežih zadataka tokom najtoplijih dijelova dana.

Domovi se trebaju rashlađivati, primjerice spuštenim roletnama te korištenjem zraka po noći za provjetravanje. Također je ključno održavati tijelo rashlađenim i hidratiziranim nošenjem lagane, široke odjeće, tuširanjem hladnom vodom i redovitom konzumacijom vode.

“Dok se prilagođavamo ovoj novoj normali, s njenim razornim učincima na zdravlje i životne uslove, ključno je da smo svi naoružani znanjem koje pomaže u spašavanju života”, rekao je Kluge.

“Pitanje klimatskih promjena treba biti prioritet svi političkih opcija”

“Osim adaptacije na novu stvarnost ovo ljeto, moramo razmišljati i na desetljeća koja dolaze”, upozorio je liječnik u svom saopćenju.

Pozvao je na hitno regionalno i svjetsko djelovanje kako bi se zaustavila klimatska kriza koja predstavlja egzistencijalnu prijetnju za čovječanstvo.

Naglasio je da je ključno uključiti mlađe generacije koje su posebno zabrinute za klimu te često imaju ideje i prijedloge. Kluge je istaknuo i da pitanje klimatskih promjena treba biti prioritet svi političkih opcija.