BiH

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija da izbjegne provjeru imovinskih kartona

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) imenovali su predsjednike sudova u srijedu.

FOTO: FENA/ARHIVA
FOTO: FENA/ARHIVA
Arhiva

To su učinili dva dana prije roka po kom stupa na snagu odredba Zakona o VSTV-u kojom se nalaže provjera imovine nosilaca pravosudnih funkcija, jer još nije formiran Odjel za provedbu po izvještajima.

Prvog dana redovne sjednice, članovi Vijeća su u srijedu jednoglasno usvojili Akcioni plan za implementaciju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, kojim se rješava pitanje imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija do stupanja na snagu odredbe kojom se nalaže dodatna provjera od još neformiranog Odjela za provedbu po izvještajima, javlja Detektor.

Odjel za pravna pitanja VSTV-a BiH je podsjetio da je pitanje formiranja Odjela i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija već šest mjeseci na dnevnom redu Vijeća i da su usvajanjem pravilnika o izvještavanju uradili sve što su mogli, te da je sada na čekanju odgovor Ministarstva finansija, koje treba usvojiti budžet i raspodjelu sredstava za zaposlenje.

– Uradili smo sve što je Vijeće moglo da uradi, i to javnost treba da zna, sada je na strani međunarodnih partnera koji su obećali pomoć – kazao je član Vijeća Sanin Bogunić.

Što smo mogli, uradili smo

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija objasnio je da očekuju odgovor o usvajanju budžeta u okviru deset narednih dana i da će, ukoliko se to ne desi, izaći u javnost i problem adresirati na one koji su uzrok blokade.

– Ne može niko bilo šta staviti na teret Vijeću da smo mi za nešto krivi – što smo mogli, uradili smo, od intervjua do pravilnika smo uradili da bi se izmjene Zakona implementirale, ali nas izvršna i zakonodavna vlast ne prati – dodao je član Mustafa Šabić.

Imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija koja su planirana oba dana sjednice, a s kojim se žuri zbog stupanja na snagu odredbe Zakona o VSTV-u koja predviđa dodatnu provjeru od, još uvijek neformiranog, Odjela za provedbu po izvještajima, ostavljaju prostor za upravne sporove kandidata koji podnesu tužbe, što će utjecati na vremenski rok za preuzimanje dužnosti do odluke Suda. Kao kompromis predložili smo da u odluci o imenovanju stavimo i datum o preuzimanju funkcije – predložili su iz Odjela za imenovanje, što su članovi VSTV-a BiH jednoglasno usvojili, odredivši 1. juli kao rok za stupanje na dužnost.

Prvog dana sjednice, članovi Vijeća su imenovali Antonelu Janjić Jokanović za predsjednicu Osnovnog suda u Foči, Rasemu Orman Šerbo za predsjednicu Općinskog suda u Kiseljaku, Osmana Mujkića za predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini, Dženetu Pašalić za predsjednicu Kantonalnog suda u Odžaku te Juricu Babića za predsjednika Kantonalnog suda u Livnu.

Pročitajte još

Najveći dio rasprave članova Vijeća odvijao se zbog odluke Suda BiH koja implicira postojanje diskriminacije kandidata iz konkursne procedure koja je provedena po odredbama Poslovnika VSTV-a BiH a koja se tiče broja godina provedenih u pravosudnim institucijama, odnosno kojom tu odredbu Poslovnika stavlja van snage. Bez obzira na broj bodova ostvaren po kriteriju stručnosti, kandidat neće biti pozvan na razgovor ukoliko je nosilac pravosudne funkcije a na poziciji s koje se prijavljuje proveo je manje od pet godina – navedeno je u Poslovniku VSTV-a, koji je ocijenjen diskriminatornim.

Danas nastavak

Lagumdžija je podsjetio da je Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije, podnio zahtjev za ocjenu zakonitosti odredbi iz Poslovnika VSTV-a jer je smatrao da diskriminiraju sudije i tužioce u odnosu na druge pravnike. Imajući u vidu da smo mi donosioci akta koji je poništen, stav Suda je da mi u toj situaciji nemamo pravni interes, jer nam je vraćen da odlučimo ponovo. Drugi razlog da upravni spor nije dvostranački spor, mi smo organ koji je donio taj upravni akt i mi nismo stranka u postupku – kazao je Lagumdžija objašnjavajući da smatra da će njihov zahtjev za odbacivanje odluke biti odbačen.

Sanela Gorušanović Butigan je rekla da je Sud BiH donio odluku na pola realiziranog konkursa i da smatra ispravnijim da završe konkurs nego da ga u cijelosti ponište.

– Moramo naći rješenje koje će biti najbliže da zadovoljimo Zakon a da izbjegnemo diskriminaciju. Po istim uslovima trebamo onda završiti konkurs, on je u momentu važenja Zakona zaključen, jer u drugoj varijanti mi za istu osobu po pritužbama donosimo različite odluke – kazala je.

Članovi Vijeća su usvojili prijedlog da Sudu BiH ulože vanredna pravna sredstva u vidu zahtjeva za ponavljanje postupka i zahtjeva za preispitivanje odluke, te apelaciju Ustavnom sudu.

Sjednica VSTV-a BiH će biti nastavljena danas.