BiH

Vrijedna donacija EU Deminerskom bataljonu OS BiH: 12 sanitetskih i 9 putničkih vozila

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez sa saradnicima i u pratnji načelnika ZŠ OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića prisustvovao je 30. novembra 2023. godine svečanoj ceremoniji primopredaje sredstava za potrebe deminerskog bataljona OS BiH doniranih od strane Evropske unije putem Evropskog instrumenta za mir – (EPF).

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Tokom ceremonije zvanične primopredaje predstavljeno je 21 vozilo od čega 12 sanitetskih i 9 putničkih motornih vozila za prevoz deminera, a novac za nabavku ovih sredstava osiguran je u okviru prve tranše pomoći Evropskog instrumenta za mir (EPF) u vrijednosti od 10 miliona eura.

Ostatak od ukupno 68 motornih vozila biće na raspolaganju deminerskom bataljonu OS BiH početkom naredne godine, dok su u toku aktivnosti za otpočinjanje implementacije druge tranše pomoću EU, također u iznosu od 10 miliona eura.

U ime Evropske unije donaciju je uručila generalna direktorica Evropske službe za vanjske poslove za Evropu, Nj.E. Angelina Eichhorst u prisustvu, šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Johanna Sattlera, komandanta EUFOR-a u BiH general majora Helmuta Habermayera i komandantice NATO Štaba u Sarajevu, brigadnog generala Pamele McGaha.

Ministar Helez je u svom obraćanju na svečanoj ceremoniji primopredaje kazao da kada su u pitanju deminerska i sanitetska vozila koja se preuzimaju, da ista osiguravaju dodatnu vrijednost sveukupnim deminerskim kapacitetima i sposobnostima Oružanih snaga BiH, te je zahvalio Evropskoj uniji, kao i njenim predstavnicima u Bosni i Hercegovini što su prepoznali važnost ovog segmenta i svojim zalaganjem osigurali ovu vrijednu donaciju oružanim snagama.

-Ovom vrijednom donacijom, naš deminerski bataljon, još snažnije će raditi na implementaciji državne strategije deminiranja, prema kojoj bi naša država trebala biti očišćena od mina do 2025. godine. Također, naši demineri osnaženi ovim vrijednim sredstavima, kao i onim koja će biti donirana u budućnosti, biće pravi lideri na polju humanitarnog deminiranja i vrlo rado će se staviti na raspolaganje i snagama EU i NATO-u u realizaciji ovih zahtjevnih i izazovnih zadataka, kazao je ministar Helez na ceremoniji uručenja donacije.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Na ceremoniji uručenja donacije za deminere OS BiH istaknuto je su MO i OS BiH pokrenuli inicijativu uspostave Regionalnog centra za deminiranje čijom bi se realizacijom dao vrijedan doprinos Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU.

Generalna direktorica Evropske službe za vanjske poslove za Evropu Angelina Eichhorst je ovom prilikom izjavila: “Evropska unija je u potpunosti posvećena podršci sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. U tu svrhu dodijelili smo preko 20 miliona eura pomoći Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pored podrške koja je pružena sigurnom i stabilnom okruženju kroz operaciju EUFOR ALTHEA.”

Gđa Eichhorst je pripadnicima Oružanih snaga BiH čestitala Dan Oružanih snaga ističući važnost njihovog rada kao uspješnog simbola različitosti zemlje i jedne od njenih institucija od najvećeg povjerenja. Eichhorst je napomenula da je sigurnost ključna komponenta za stabilnost, prosperitet i napredak na putu ka EU i naglasila da je podrška EPF-a bitan element za jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH kako bi doprinijeli sigurnosti u regionu i učestvovali u vojnim misijama i operacijama u okviru Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU. Također je istakla ulogu EU kao najpouzdanijeg partnera i pružaoca pomoći BiH.

Svečanosti u povodu zvanične predaje doniranih sredstava prisustvovali su i ambasadori zemalja EU, kao i predstavnici ambasade UK i SAD-a u BiH, te predstavnici Misije OSCE-a u BiH, UNDP-a, vojno-diplomatskog kora akreditirani u BiH i drugi značajni gosti.

Prihvati notifikacije